X

Adrian Marinescu: Anuntul de Ultim Moment privind Variola Maimutei pentru Romani

Adrian Marinescu face un anunt de ultima ora pentru milioane de romani din toata tara cu privire la variola maimutei, una dintre principalele ingrijorari care ii tine pe romani ocupati in aceasta perioada, iar asta pentru ca numarul cazurilor noi tot creste.

Adrian Marinescu spune ca nu ar trebi sa existe ingrijorare pentru ca transmiterea acestui virus nu este usoara, deci nu ar trebui sa se sperie romanii in vreun fel, iar tratamentul de obicei da rezultate dupa administrare.

“Variola maimutei este o infectie virala, este un virus inrudit cu ceea ce stiam de la variola umana. Vorbim despre ea de prin 1958, nu e nimic nou, in 1970 a fost in Congo primul caz la om. De cele mai multe ori sunt forme usoare, care nu pun probleme la om, e adevarat ca exista doua tulpini, una din Africa cu o mortalitate de pana in 1%, si una in Congo cu o mortalitate de pana in 10%.

Nu inseamna ca avem multe cazuri in momentul de fata. Ele sunt mai multe decat in perioada pandemiei, sunt 100 de cazuri in afara Africii. In Africa au fost mii de cazuri in ultimele decenii, dar noi vorbim despre ceva ce se intampla in Europa si in Statele Unite ale Americii. Nu cred ca este motiv de ingrijorare.

Simptomatologia seamana la inceput cu cea a unei gripe, adica oboseala, dureri musculare, febra, desigur sunt lucruri nespecifice, insa apare si o eruptie, cu vezicule, si poate sa semene cu varicela, nu e chiar la fel. Legat de modul in care se transmite de la om, la om, nu se face cu usurinta. Trebuie sa fie un contact prelungit si apropiat.

In general vorbim despre fluidele corporale, vorbim despre focare care ar putea sa fie in familie, sau in anumite comunitati, adica situatii in care contactul este nemijlocit si riscul exista intr-adevar inclusiv prin imbracaminte. Daca ne uitam la cele 100 de cazuri, dar probabil vor fi mai multe in perioada urmatoare, nu toti au avut istoric de calatorie.

Din acest motiv se crede ca a fost contact cu o persoana care a avut istoric si a fost infectat. Nu exista un tratament specific, in cazurile usoare lucrurile se rezolva de la sine intr-un timp scurt, recuperarea durand de la cateva zile la cateva saptamani. Din pacate, sunt si formele severe, intr-un procent mic, deci trebuie sa fim atenti si sa ne gandim la varianta de preventie.”

This post was last modified on mai 24, 2022, 7:31 PM 19:31

Disqus Comments Loading...