Ministrul Educatiei: Schimbarile de Ultima Ora Impuse in Toate Scolile din Romania

Ministrul Educatiei Schimbarile Ultima Ora Impuse Toate Scolile Romania

Ministrul Educatiei vorbeste despre noi schimbari foarte importante care sunt impuse in toate salile de clasa ale scolilor din Romania, ele fiind gandite intr-o foarte mare masura exclusiv pentru binele milioanelor de elevi din toata tara, iar profesorii vor trebui sa se adapteze.

Ministrul Educatiei spune ca profesorii vor trebui sa-si schimbe radical modul de predare pentru a folosi si tablele inteligente, pentru a le oferi elevilor acces la resurse online credibile, si totul incepand chiar din toamna acestui an, cand ar trebui sa inceapa anul scolar cu noi table inteligente.

“Avem foarte multi profesori buni, avem profesori care au multe parti bune, care trebuie pastrate, insa trebuie dezvoltate si celelalte. As vrea sa intelegem cu totii diferenta intre invatamant centrat pe cunostinte si invatamant centrat pe competente. As vrea sa poata beneficia de formare in acest sens.

Aceasta formare a fost gandita cumva si ca fiind impusa de transformarile din scolile romanesti. Dau ca exemplu cele 10.000 de laboratoare de stiinte, tehnologie si matematica. Dau ca exemplu cele 1.100 de smart lab-uri, si mai cu seama, cel mai important lucru, care imi este foarte drag, inlocuirea tablei clasice cu creta si burete cu tabla interactiva in toate cele peste 80.000 de sali de clas.

Deci profesorul va trebi, si va intelege, ca rolul s-a schimbat, ca trebuie sa aiba o componenta mult mai puternica de facilitator de invatare, de indrumare a elevilor catre acele surse de informare care sunt atat de multe, si usor la indemana, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a ii indruma pe elevi in acest proces.

Profesorii vor putea arata pe aceste table inteligente experimente in format video care vor fi, pe de o parte, mult mai atragatoare, iar pe de alta parte mult mai eficiente din perspectiva competentelor pe care elevul trebuie sa si le insuseasca in urma acelor lectii. Asta inseamna o schimbare de abordare a profesorilor, care va fi impusa.

Atunci cand nu o sa mai ai o tabla clasica, cu creta, si o sa ai o tabla interactiva, cred ca fiecare va face eforturi sa se adapteze. Mai apoi, …. e nevoie de resurse financiare, o spun si repet, pentru implementarea acestui pachet legislativ care sa faca posibila transpunerea in realitate a proiectului Romania Educata, dupa calculele mele, e nevoie de o investitie anuala din 15% din bugetul national.”