Ministrul Sanatatii a adoptat o serie de modificari foarte importante care vor avea un impact major pentru milioane de romani din intreaga tara in perioada imediat urmatoare, iar asta pentru ca vorbim despre decizii legate de vaccinarea optionala a oamenilor la medicii de familie la care sunt inscrisi, sau nu.
Ministrul Sanatatii a modificat prin ordinul 1.392 din 13 mai 2022 procedura care trebuie indeplinita inainte ca vaccinurile sa fie administrate, dar si cea care trebuie urmata dupa ce se face examinarea initiala a pacientilor, iar toate aceste modificari sunt deja in vigoare, ordinul fiind deja publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
“Administrarea vaccinurilor opționale beneficiarilor prevăzuți la titlul D pct. 2. Medicii de familie au obligativitatea efectuării vaccinării beneficiarilor înscriși pe lista proprie de asigurați, a beneficiarilor înscriși pe lista de asigurați a altui medic de familie pe care îl înlocuiește, în toate situațiile de înlocuire a unui medic prevăzute de legislația în vigoare, respectiv: convenție de înlocuire și convenție de reciprocitate.
Efectuarea vaccinării se realizează după acordarea unei consultații medicale prin care se confirmă starea de sănătate a copilului. Efectuarea vaccinării și consultația medicală acordată constituie serviciul de vaccinare. În cadrul unui serviciu de vaccinare se inoculează unul sau două tipuri de vaccinuri conform Calendarului național de vaccinare.
Consultația medicală acordată în cadrul serviciului de vaccinare urmărește obiective distincte de consultațiile din cadrul serviciilor medicale de prevenție și profilaxie decontate de către casele de asigurări de sănătate, după cum urmează.
Excluderea situațiilor medicale care contraindică temporar sau definitiv vaccinarea, evaluarea contextului epidemiologic, după caz, examenul clinic, consilierea părinților copiilor sau a aparținătorilor legali referitor la reacțiile postvaccinale și atitudinea terapeutică în cazul apariției lor, înregistrarea în RENV, urmărirea apariției RAPI și raportarea lor.Serviciul medical de vaccinare se consemnează în evidențele primare ale cabinetelor medicale de asistență medicală primară.
Costul mediu estimat/vaccinare se calculează drept raportul dintre cheltuielile efectiv realizate exprimate și numărul de vaccinări efectuate. Cheltuielile efectiv realizate reprezintă cheltuielile aferente dozelor de vaccin și seringilor utilizate și prestării de servicii pentru serviciile de vaccinare la care se adaugă cheltuielile generale care cuprind valoarea bunurilor utilizate în scopuri administrative, cheltuielile care țin de transportul vaccinurilor și întreținerea, mentenanța, metrologizarea spațiilor frigorifice, cheltuielile privind pierderile de produse, precum și cheltuieli rezultate din întreținerea sistemului informațional și informatic necesar derulării programului.”
This post was last modified on mai 25, 2022, 9:11 PM 21:11