Ministrul Educatiei a semnat un nou ordin foarte important care aduce schimbari pentru toate scolile din tara noastra, iar asta pentru ca vorbim despre o decizie in baza careia a fost adoptata metodologia pentru a fi recunoscute si echivalate actele de studii la nivel preuniversitar obtinute in strainatate.
Ministrul Educatiei detaliaza in ordinul 3.691 din 5 mai 2022 exact ce ar trebui sa se intample in aceasta situatie, iar mai jos aveti articolele acestui ordin care se aplica deja in toata Romania pentru toate scolile din tara noastra, deci toata lumea ar trebui sa stie despre prevederile pe care le impune intara.
“Metodologia de recunoaștere și echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obținute în străinătate, aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.630/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 434 din 22 mai 2018, se modifică după cum urmează: la articolul 9 alineatul (1) litera a), punctul (iii) se abrogă. La articolul 9 alineatul (1) litera b), punctul (iii) se abrogă.
În cazul în care dosarul de recunoaștere depus la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (denumit în continuare CNRED) de persoane care beneficiază de protecție internațională pe teritoriul României și fac dovada actelor de studii sau a calificărilor obținute nu poate fi completat din motive temeinic justificate, CNRED eliberează o adeverință cu valabilitate temporară până la completarea dosarului și eliberarea atestatului de recunoaștere.
CNRED implementează inițiativele, recomandările și instrumentele din domeniul recunoașterii calificărilor elaborate la nivelul organizațiilor internaționale interguvernamentale, la care România este stat membru. În sensul alin. (1), persoanele care beneficiază de protecție internațională pe teritoriul României și care nu pot face dovada actelor de studii sau a calificărilor obținute pot aplica pentru Pașaportul European al Calificărilor pentru Refugiați, care se eliberează în limba engleză sub egida Consiliului Europei.
Pașaportul European al Calificărilor pentru Refugiați este un document standardizat la nivel european, cu o valabilitate de 5 ani, nu constituie un act oficial de recunoaștere și are caracter de recomandare. În baza Pașaportului European al Calificărilor pentru Refugiați, CNRED poate emite o recomandare pentru accesul la studii și la piața forței de muncă pe teritoriul României.
CNRED nu percepe taxe de recunoaștere pentru persoanele care beneficiază de o formă de protecție pe teritoriul României. CNRED și instituțiile de învățământ superior duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
This post was last modified on mai 26, 2022, 10:54 AM 10:54