Ministrul Sanatatii le vorbeste tuturor romanilor despre o serie de schimbari urgente care sunt necesare in Romania in perioada imediat urmatoare, iar asta pentru ca in cadrul sistemului de sanatate este nevoie de ambulatorii care sa deserveasca romanii si sa reduca presiunea pusa pe unitatile de primiri urgente.
Ministrul Sanatatii a mai afirmat in trecut ca aceste schimbari sunt esentiale pentru ca Romania sa le poata oferi oamenilor servicii de asistenta medicala de calitate, chiar si mai aproape de casele lor, insa pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de modificari legislative pentru creare de ambulatorii de specialitate.
„Medicina de urgenta, fie ca sunt soferi, brancardieri, sau medici, le multumesc tuturor pentru ceea ce fac. Cred ca daca vom avea o abordare inteligenta si echilibrata, in urmatorii ani serviciile de medicina de urgenta se vor putea dezvolta in paralel cu celelalte tipuri de asistenta medicala in Romania.
Eu v-am spus, si cred in continuare, ca sustenabilitatea sistemului de sanatate din Romania poate fi asigurata prin asigurarea unor servicii ambulatorii care sa le poata oferi oamenilor acces inclusiv noaptea, sau in weekend, sau in alte perioade in care oamenii sunt nevoiti in acest moment sa se adreseze spitalelor.
Unitatile de primiri urgente nu trebuie aglomerate excesiv, ele trebuie sa raspunda cu adevarat urgentelor, nu altor categorii de afectiuni pe care le putem trata intr-un alt mod. Problema este legata de ceea ce v-am spus putina mai devreme (n. red. privind cooperarea cu DSU), faptul ca noi avem servicii medicale ambulatorii de urgenta in afara unitatilor de primiri urgente.
Daca dezvoltam centre medicale de medicina primara, sau chiar specializate care sa poata sa asigure servicii de sanatate pe tot parcursul zilei, inclusiv la sfarsit de saptamana, vom scadea presiunea pe unitatile de primiri urgente, in mod evident. Mai mult, dezvoltarea serviciilor de urgenta care asigura asistenta specializata la domiciliul pacientului este importanta. Circa 40% dintre interventiile ambulantei se rezolva la domiciliul pacientului.
In cazul celorlalte servicii de tip SMURD, unde sunt putini angajati care sunt specializati, adica medici si asistenti medicali, pacientii sunt transportati direct la UPU. Trebuie sa facem o distinctie foarte clara intre pacientii care au intr-adevar nevoie de asistenta medicala de urgenta, si alte categorii de afectiuni care au nevoie de servicii medicale in apropierea domiciliului, care sa fie permanent disponibile.”
This post was last modified on mai 27, 2022, 9:05 PM 21:05