Ministrul Educatiei le vorbeste romanilor despre o serie de masuri importante si extrem de bune care au fost adoptate pentru sistemul de invatamant din Romania in aceasta perioada, iar dupa cum puteti vedea mai jos, vorbim despre 234 de milioane de euro oferiti pentru digitalizarea universitatilor.
Ministrul Educatiei spune ca acesti bani vor ajuta universitatile sa isi implementeze proiectele de digitalizare care au fost incepute cu foarte mult timp in urma, si care vor contribui intr-o foarte mare masura la imbunatatirea actului educational de care vor avea parte studentii din tara noastra in viitor.
„Aceasta, despre învățământul preuniversitar, la care aș adăuga și posibilitatea înscrierii elevilor care provin din Ucraina fără susținerea examenului de evaluare națională, prin excepție, pe locuri care să fie în plus față de locurile destinate elevilor români. Este o modalitate de sprijin pentru acei copii ucraineni care doresc să-și continue studiile liceale în învățământul românesc.
A doua secțiune o reprezintă învățământul universitar. Aici sunt trei lucruri extrem de importante. În primul rând, în contextul în care astăzi este prima zi în care Guvernul României, prin Ministerul Educației, a lansat apelul în valoare de 234 de milioane de euro pentru digitalizarea universităților, susținerea digitalizării proceselor din universități, susținerea formării de competențe digitale în rândul studenților, profesorilor, cercetătorilor și personalului didactic auxiliar din universități.
Este vorba de finanțarea unui număr de peste 60 de proiecte, cu o valoare minimă de peste două milioane de euro și o valoare maximă de circa 8 milioane de euro. E o susținere extrem de importantă. În acest context, prima măsură adoptată astăzi prin ordonanță de urgență este posibilitatea ca universităților românești, începând cu anul universitare 2022-2023, să poată să deruleze o bună parte din activități în sistem online, beneficiind de mijloace digitale.
Sunt două componente de bază: pe de o parte, sunt eligibile cheltuieli privind partea de infrastructură, infrastructură nu numai hardware, infrastructură pe partea de soft, de asemenea, și a doua componentă de bază – formarea membrilor comunităților academice din perspectiva competențelor digitale.
În ghid, pus în consultare începând cu ziua de azi, aflat pe site-ul Ministerului Educației, sunt prevăzute toate acele activități propuse pentru a fi eligibile. Pe parcursul celor 10 zile de consultare, așteptăm de la universități sugestii dacă este nevoie, în cazul în care este nevoie și de eligibilitatea unor altor activități.”