Ministrul Sanatatii confirma unele dintre dintre schimbarile foarte importante care vor fi facute in Romania pentru binele a milioane dintre romani, iar asta pentru ca sunt pregatite noi strategii pentru a face medicina de familie mult mai atractiva pentru tinerii medici din tara noastra.
Ministrul Sanatatii vorbeste despre stimulentele pe care ar putea sa le primasca medicii de familie, impreuna cu nou tipuri de echipamente pentru cabinete, separat vorbind si de vaccinurile pentru variola maimutei pe care tara noastra ar urma sa le primeasca de la Uniunea Europeana.
„Pentru asistenta medicala primara trebuie sa avem o schimbare de viziune incat ea sa devina o specializate atractiva pentru tineri. In momentul de fata varsta medie pentru medicii de familie este mare, cred ca aproape de 55 de ani, iar asta inseamna ca in urmatorii ani foarte multi vor iesi din sistem si va exista o criza.
Este nevoie si de un sistem de stimulente pentru diverse tipuri de activitati. Incercam acum cu pachetul de servicii medicale preventive pentru care medicul de familie sa primeeasca, la atingerea unei anumite tinte o suma consistenta de bani. Lucrul acesta poate sa imbunatateasca atractivitatea, dar mai este un element important, implicarea autoritatilor locale.
In functie de cum se implica autoritatile locale, confortul vietii si profesional al celor care fac medicina de familie va creste. Mai mult, avem in cadrul PNRR si suntem in plina desfasurare a acestui program, dotarea a 3.000 de cabinete de familie cu echipamente, este un proiect generos de 180 de milioane de euro. Am publicat deja ghidul aplicantului pentru acest proiect, si speram ca mai multe cabinete de medicina de familie sa fie dotate corespunzator.
Lucrul acesta ar trebui sa faca atractiva meseria de medic de familie. Salarizarea este la ministerul Muncii, o sa discutam cu colegii nostri sa gasim o solutie, insa important este sa nu existe discriminari, adica categorii de personal care au aceeasi experienta sa fie salarizati diferit. Aceasta este o problema in Romania inca, si se manifesta in mai multe institutii.
Exista o institutie a Uniunii Europene, se numeste HERA, prin intermediul ei fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin. Nu stiu daca gratuit, sau o va achita, dar fiind vorba despre o cantitate mica de vaccin, 1.000 de doze, cat am solicitat, nu este o procedura complicata, important e sa gasim solutii.”
This post was last modified on mai 29, 2022, 2:20 PM 14:20