X

Ministrul Sanatatii: Declaratia de Ultima Ora, Anuntul de Interes National pentru Romani

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor un foarte important anunt de interes national in cadrul unei declaratii de presa, iar asta deoarece el vorbeste despre faptul ca este nevoie de mai multi bani in sistemul de sanatate deoarece decontarea serviciilor medicale nu prea are legatura cu realitatea acum.

Ministrul Sanatatii spune ca trebie gasite solutii pentru aceasta problema, dar separat vorbeste si despre disputa care continua cu Raed Arafat vis-a-vis de controlul asupra serviciilor de urgenta din Romania, o problema care pare foarte departe de a-si gasi vreo solutie benefica pentru toti romanii.

“Nivelul decontarii serviciilor medicale este o problema veche in Romania care este generata, probabil si de lipsa de resurse. Evident ca decontarea serviciilor medicale in Romania nu tine tot timpul cont si de costul real al serviciilor de sanatate, mai ales ca in ultima vreme costurile au crescut la diverse servicii, incepand cu utilitatile, produse medicale, dispozitive, etc.

Daca schimbam filosofia de decontare a acestor servicii, putem sa discutam si despre o recalculare a acestor costuri. Noi avem un sistem, se numeste DRG, sistemul pe caz rezolvat, ramane de vazut daca in viitor vom continua cu acelasi sistem, saul il vom modifica, dar este un proces.

Cand discuti despre sume atat de mari de bani, si de nevoia unor sume suplimentare pentru decontarea, sau marirea de 1.5 ori a nivelului de decontare a anumitor servicii medicale, trebuie sa ai si o finantare care sa faca posibil acest lucru. Bugetul este un lucru limitat, si trebuie totdeauna sa tii cont de acest fapt.

Ceea ce cred eu este ca trebuie sa aducem bani noi in sistemul de sanatate, sa incurajam serviciile private de sanatate. Dumneavoastra stiti ca exista o suma deductibila pentru fiecare angajat, de 400 de euro, care poate fi dedusa daca cineva isi incheie o asigurare suplimentara de sanatate. Foarte putini oameni acceseaza acest sistem, si cred ca acesta ar putea aduce resurse noi in sistem.

Eu vreau sa gasim aceasta solutie sa lucram impreuna, dar dincolo de aceste remarci pe care le-am auzit la domnul doctor Arafat, trebuie sa ne gandim la doua lucruri, la logica si la lege. Ceea ce spune dansul nu corespunde unor legi care se refera la raspunderea ministeriala si la legea finantelor publice, si logica este urmatoarea, noi finantam integral activitatea serviciilor de ambulanta si a UPU, iar acolo se intampla foarte multe lucruri.”

This post was last modified on mai 30, 2022, 8:58 AM 08:58

Disqus Comments Loading...