Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre schimbarile istorice care sunt facute in sistemul de invatamant din Romania pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca era nevoie de o imbunatatire radicala a acestuia, iar mai jos Sorin Cimpeanu ne spune si cum se va face totul.
Ministrul Educatiei detaliaza pasii care trebuie parcursi pentru ca toate aceste modificari majore sa fie facute, dar si cum anume urmeaza sa fie implementat totul pentru ca elevii sa beneficieze de cel mai bun sistem educational in tara noastra, similar cu cele din alte tari europene.
„Tot ceea ce facem, facem in interesul elevului. Facem cu scopul ca elevii sa dobandeasca in scoala acele competente de care au nevoie, si ma refer la competente de literatie, la competente digitale, la competente de multilingvism, la matematica, stiinta, antreprenoriale, e setul de 8 competente cheie, a care se adauga si altele precum cele de mediu.
In momentul de fata in scoala romaneasca se alearga mult prea mult dupa note, dupa note care inseamna din ce in ce mai putin. Pe aceasta parte de evaluare schimbarile au acest scop. Pe de alta parte, big picture, Romania Educata, este proiectul care are 2 obiective majore: sustinerea performantei si excelentei in scoala romaneasca, si sustinrea echitatii si accesului la o educatie de calitate.
Toate masurile pe care le propunem si le implementam, care pot sa para schimbari importante, nu fac altceva decat sa pregateasca, in fapt sunt parte ale concluziilor proiectului Romania Educata, si pregatesc aparitia unui pachet legislativ, legile invatamantului preuniversitar si superior, care sa transpuna in practia concluziile acestui proiect.
Legislatia primara va trebui urmata de acte subsecvente pentru a regla, eficientiza si clarifica arhitectura de sistem, pentru a pregati sistemul in decurs de maxim 1 an, si sunt peste 100 de acte normative, am inventariat hotarari de guvern si ordine de ministru, necesare timp de 1 an pentru ca in septembrie 2023 sa putem veni si cu schimbarile planurilor de invatamant.
Pana atunci trebuie sa pregatim sistemul din punct de vedere organizatoric, ceea ce facem acum, si trebie sa pregatim profesorii, achizitia acelor lucruri esentiale pentru educatie, resursele financiare fiind disponibile in PNRR, dar si in bugetul national, si toate aceste lucruri trebuie facute intr-o maniera etapizata.”
This post was last modified on mai 31, 2022, 11:18 AM 11:18