Sorin Cimpeanu: Declaratia Importanta cu Schimbarile pentru Sistemul de Notare din Scoli

Sorin Cimpeanu Declaratia Importanta Schimbarile Sistemul Notare Scoli

Sorin Cimpeanu le explica romanilor din toata tara schimbarile majore care vor fi implementate pentru sistemul de notare al elevilor din clasele scolilor din toata Romania, ele fiind gandite exclusiv pentru binele tinerilor, si pentru a le evalua mult mai corect competentele pe care le dobandesc in scoala.

Sorin Cimpeanu spune cat de dificila este folosirea vechiului sistem de notare in noul concept bazat pe competente si abilitati pe care le dobandesc elevii in cadrul scolii dupa noul sistem propus de catre autoritati, si ne asteapta o serie de schimbari foarte importante incepand chiar din noul an scoala care va debuta in aceasta toamna.

“Ne intereseaza ca elevii sa dobandeasca acele competente necesare de-a lungul competentelor care le sunt necesare in scoala, si ami apoi in viata. Pentru a dobandi acele competente trebie sa stii, ca profesor, cand sa intervii, exact. Evaluarea cu note de la 1 la 10 este foarte potrivita, si a fost foarte potrivita pentru a evalua continutul, cantitatea de informatii.

Acum daca vorbim despre competente, in competenta avem continut, care poate fi evaluat usor cu note, dar mai avem si abilitati care pot fi evaluate mai greu intr-un sistem numeric, si avem atitudini care pot fi inca si mai greu evaluate printr-un sistem numeric.

De aceea politica este pe de o parte de a sprijini elevii pentru a dobandi acele competente, si in acelasi timp sa facem scoala mai prietenoasa in asa fel incat sa fie mai atractiva pentru elevi. Sa eliminam o sursa de stres mutand accentul care a fost exclusiv pe note, in mare parte spre acele rapoarte narative, descriptive, de evaluare a competenlor, utile pentru toata lumea.

Profesorii se vor putea concentra mai mult pe procesul didactic, decat pe procesul de notare la momente impuse de undeva de la centru pentru orice disciplina, pentru orice nivel. Depinde de profil in liceu (n. red. vis-a-vis de numarul de note anuale), daca ai 2 ore de matematica pe saptamana, vei avea 5 note, daca ai 4 ore vei avea 7 note pe care trebuie sa le iei intr-un an.

Colegii mei inca lucreaza sa puna in practica observatiile primite (vis-a-vis de mutarile in clasa a 9-a), iar forma integrata cu toate observatiile primite de la parinti, copii, profesori va fi disponibila public.”