Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a facut o serie de anunturi foarte importante care vizeaza romanii din toata tara, iar asta deoarece el aduce in atentia noastra, a tuturor, faptul ca se uita cu foarte mare atentie la respectarea termenelor contractuale pentru proiectele de infrastructura care sunt in derulare in Romania acum.
Sorin Grindeanu spune deasemenea ca se solicita de la Comisia Europeana fonduri suplimentare pentru acoperirea cresterilor de preturi in cadrul proiectelor de infrastructura derulate in Romania, dar in acelasi timp se sustine implementarea infrastructurii de alimentare a masinilor electrice in Romania.
“Le atrag din nou atenția antreprenorilor că trebuie să respecte termenele contractuale! În caz contrar vor suporta consecințele. Nu vânăm rezilieri, dar nici nu putem aștepta la nesfârșit ca unii constructori să își ia atribuțiile în serios.
România solicită Comisiei Europene alocări suplimentare de fonduri pentru a gestiona creșterile de prețuri ce pot afecta proiectele de infrastructură! Într-un demers comun cu alte 8 state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia), am semnat astăzi o Declarație privind acțiunile la nivel european pentru finalizarea investițiilor în infrastructură.
Vrem astfel să fie acordate fonduri suplimentare pentru a evita neîndeplinirea obiectivelor asumate în contractele semnate și rezilierea contractelor, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție. Mai exact, ne dorim sprijinul Comisiei Europene prin extinderea perioadei de eligibilitate pentru fondurile de coeziune până în 2024, pe modelul fondurilor gestionate de către DG MOVE.
Extindere solicitată vizează obiectivul global de finalizare a rețelei TEN-T în termen și menținerea finanțării europene pentru proiectele contractate în curs de implementare sau planificate. Astfel, evităm un blocaj al proiectelor de infrastructură mare din Uniunea Europeană din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție sau de lipsa/ întârzirea furnizării acestora.
România susține implementarea graduală a facilităților pentru alimentarea vehiculelor electrice pe rețeaua mare de transport rutier (TEN-T). Am precizat astăzi la reuniunea de la Luxemburg că vrem să se facă distincția între proiectele de infrastructură definitivate și cele noi, iar implementarea stațiilor de reîncărcare să beneficieze de o perioadă realistă de tranziție care să țină cont de specificul fiecărui stat membru. Am subliniat și importanța unor acțiuni concrete la nivel European pentru realizarea investițiilor în infrastructură, în contextul actual.” a declarat reprezentantul Guvernului Romaniei.