X

Ministrul Sanatatii: Masurile cu Impact Puternic in Pandemia de Coronavirus in Romania

Ministrul Sanatatii vorbeste despre masurile care au avut un impact foarte puternic in timpul pandemiei de Coronavirus in Romania, masuri care au fost luate dupa ce el si-a asumat rolul in cadrul Guvernului Romaniei, spunand ca in baza lor valul 5 a fost unul cu mult mai putine decese decat cele anterioare.

Minsitrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce s-a facut, si rezultatele pe care le-a inregistrat tara noastra, dar trage si un semnal de alarma cu privire la faptul ca Romania are nevoie de servicii de sanatate publica puternice, capabile sa faca fata unor probleme atat de mari, iar pentru asta este nevoie de investitii.

“La nivel global, tulpina Omicron care se transmite foarte usor si afecteaza deopotriva atat persoanele vaccinate, cat si cele nevaccinate, a produs cu de 3.5 ori mai putine decese, la noi a fost de 4 noi, iar noi am recuperat decalajul fata de alte tari din Vestul Europei, care aveau sisteme de sanatate mult mai performante.

In loc de 26.000 de decese, cate au fost inregistraete in valul 4, am avut doar 6.500 de decese, deci o reducere majora de mortalitate. Lucrul acesta ne-a permis sa schimam paradigma, sa tinem scolile deschise, sa tinem societatea deschisa, sa tinem economia deschisa, si cred ca lucrul acesta ar trebui sa foarte bun exemplu pentru ceea ce avem de facut pe viitor in ceea ce priveste serviciile de sanatate publica.

Problemele de sanatate publica nu trebuie luate mecanic, astfel incat sa nu ne afecteze din punct de vedere economic, si social, sau sa ne afecteze cat mai putin. Lumea a inteles ca un comportament cu cateva masuri de baza simple, sa nu ne inghesuim, sa nu ne apropiem foarte tare, sa ne spalam pe maini, sa purtam o masca de protectie.

Tarile au reluat activitatile economice, sociale, dar cred ca impactul este extrem de mare, el nu este evaluat, dar din punct de vedere a modului de evolutie a societatilor, a modului in care pandemia a avut impact asupra dezvoltarii copiilor, asupra comportamentelor, inca nu. Toata lumea discuta acum despre nevoia de dezvoltare a unor servicii de recuperare.

Nu stim ce se va intampla in viitor, trebuie sa avem foarte mare grija, si ar trebui sa avem interlocutori care sa inteleaga acest lucru, si sa fie dispusi sa finanteze, sa puna resurse in evaluarea acestui impact asupra sanatatii mintale, in general.”

Disqus Comments Loading...