Virgil Popescu, ministrul Energiei, a facut o declaratie extrem de importanta, afirmand ca pretul gazelor naturale in Romania a crezut din cauza Rusiei, inca din anul 2021, inainte ca razboiul din Ucraina sa inceapa, fiind o manipulare ca un preambul pentru ceea ce se intampla acum.
Virgil Popescu spune toate acestea in contextul in care exista foarte multi romani care se plang din cauza preturilor la gaze, dar ministrul spune ca ordonantele de urgenta date in ultima perioada ar trebui sa ofere protectie pentru oameni chiar si in iarna.
“In a doua jumatate a lunii august a anului trecut au inceput sa creasca preturile la gazele naturale, practic inexplicabil, fara un motiv, apoi venind toamna, si mai mult, si mai mult, nu prevestea nimic atunci ca ar izbucni ceva, ca s-ar intampla ceva, apoi a venit razboiul din Ucraina. Eu de atunci am spus ca este un fenomen ciudat, ca e o manipulare de piata facuta de catre Gazprom pentru a creste pretul la gaz.
Ulterior am vazut sirul evenimentelor, iar acum le-as incadra intr-un razboi hibrid, o crestere artificiala a pretului la gaze naturale pentru a crea o problema a Europei, si evident a regiunii, tocmai care a fost o avanpremiera a razboiului din Ucraina. Europa a stat unita, nu s-a intamplat, si am fost uniti impreuna cu SUA, preturile daca ne uitam pe piata europeana, sunt relativ stabile in perioada aceasta, dar e o perioada de vara.
Nu stim cat va mai dura razboiul, cert este ca in interiorul Romaniei am reusit sa calmam preturile, coalitia a reusit sa calmeze preturile, avem inca o ordonanta pe 1 an de zile care asigura o stabilitate la pretul gazului natural, si aici vorbim despre un pret reglementat, atat pentru populatie, cat si pentru incalzire prin CET-uri.
Vorbim despre 150 de LEI per mW pentru populatie care se incalzeste prin centrale proprii, si de 250 de LEI per mW al gazului natural pentru CET-urile care asigura si caldura si produc energie electrica, iar pentru companii este un pret de 37 de bani cu tot cu TVA pentru gaz natural.
Exista si un pret platfonat pe doua paliere, 68 de bani, tarif social pentru cei care consuma pana in 100 kW, si sunt aproape 5 milioane de gospodarii care consuma pana in 100kW, si de 80 de bani per kW pentru cei care consuma pana in 300 kW, deci vorbim despre o protectie pentru peste 80% din populatia Romaniei.”