Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Declaratia Oficiala privind o Situatie Ingrijoratoare

Ministrul Sanatatii a vorbit intr-o declaratie noua despre o masura neasteptata pentru foarte multa lume in momentul de fata, ea avand legatura cu faptul ca este incercata acum o redenumire a numelui variolei maimutei intr-o alta denumire mai putin discriminatorie.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca nu exista semne ca virusul a suferit vreo mutatie care sa faciliteze transmiterea interumana, chiar daca exista totusi destule cazuri raportate pana acum, inclusiv 4 in Romania, deci nu trebuie sa ne ingrijoram din vreun punct de vedere inca.

“Este oarecum normala incercarea OMS de a redenumi boala, deoarece ea este endemica in tarile din Africa, acolo unde contactul cu animalele infectate fie contact direct, fie sunt consumate, sau nepraparate termic, carnea anumitor animale infectate, poate genera astfel de cazuri de boala.

Endemia inseamna ca ai un numar mic, constant, de cazuri de boala, care apar tot timpul intr-un anumit teritoriu. Cazurile din Europa arata o transmitere interumana care este ceva neobisnuit. Lucrul acesta genereaza si o preocupare creata de redenumirea bolii, care nu mai este una transmisa de la animal la om, ci este una transmisa interuman.

Mai mult decat atat, a existat o preocupare, o ingrijorare, vis-a-vis de modificarea structurii acestui virus, care are putea sa favorizeze transmiterea interumana. DIn fericire, genetica virusului a fost pastrata, deci nu au aparut mutatii la nivelul sau, deci e vorba despre cazuri aparute din import, probabil persoane care au fost in Africa si au venit in Europa.

Ele au generat ulterior acest tip de transmitere, care a aparut mult mai frecvent la persoane care nu au niciun fel de masura de precautie in ceea ce priveste relatiile intime, si pana la urma aceste masuri de sanatate publica, care se refera la izolarea persoanelor infectate pentru 21 de zile, sau a contactilor, acestora, nu sunt niste masuri complicate.

Din fericire in Europa nu am avut vreun deces, in Africa circula circa 1% dintre cazuri, iar ele sunt urmate de deces, dar in Europa cazurile au fost in marea lor majoritate relativ usoare, dar acesta nu este un motiv de neglijare, ci este o alerta de care ar trebui cu totii sa tinem seama in momentul de fata.”