Calea Lactee este intr-un proces de coliziune directa cu una dintre galaxiile care se afla in imediata sa vecinatate, conform celor de la NASA, expertii agentiei spatiale americane afirmand ca acest lucru este mai mult decat probabil, la un moment dat. Mai jos puteti vedea o imagine care ne arata Calea Lactee si galaxia Andromeda, cea in care ar trebui sa ne ciocnim la un moment dat, NASA fiind destul de sigura de acest lucru.
Calea Lactee s-a mai ciocnit cu alte galaxii care au orbitat-o, iar asa a ajuns sa aiba milioane, peste milioane, de stele si planete in componenta sa, iar numarul ar trebui sa creasca dupa o coliziune cu galaxia Andromeda, conform expertilor. Procesul in sine va dura miliarde de ani de zile, si coliziunea ar putea fi una a centrelor galaxiilor, sau a zonelor exterioare ale acestora, pentru ca intr-un final sa se formeze o noua galaxie eliptica din cele doua.
Calea Lactee si Andromeda se vor ciocni peste cateva miliarde de ani
Calea Lactee este intr-o miscare directa de coliziune cu Andromeda, iar Pamantul ar putea fi afectat de acest proces la un moment dat, insa nimeni nu stie foarte clar ce anume se va intampla, si nici exact cand. Avand in vedere ca vorbim despre procese care se intind pe miliarde de ani de zile, totul este supus dezbaterii in momentul de fata pe masura ce oamenii de stiinta continua sa adune informatii cu privire la desfasurarea procesului.
“Se va ciocni într-o zi galaxia noastră Calea Lactee cu vecina sa mai mare, Galaxia Andromeda? Cel mai probabil, da. O reprezentare atentă a ușoarelor deplasări ale stelelor lui M31 în raport cu galaxiile de fundal pe imagini recente ale telescopului spațial Hubble indică faptul că centrul lui M31 ar putea fi pe un curs de coliziune directă cu centrul galaxiei noastre natale. Totuși, erorile în viteza laterală par suficient de mari pentru a admite șanse mari ca părțile centrale ale celor două galaxii să rateze, ușor, dar să devină suficient de apropiate pentru ca halourile lor exterioare să se încurce gravitațional.”
Calea Lactee a supravietuit altor coliziuni care au avut loc pana acum, si chiar mai mult, a reusit sa se extinda, astfel ca in mod teoretic acelasi lucru ar trebui sa se intample inclusiv de aceasta data, daca toate calculele de acum sunt corecte. Problema foarte mare sta in faptul ca pozitia Pamantului in galaxie nu e tocmai una care sa permita o analiza foarte clara si exacta a procesului, asa ca probabil explorarea spatiala va dezvalui mai multe.
Calea Lactee ramane un subiect extrem de important de cercetare pentru oamenii de stiinta ai celor de la NASA, iar asta pentru ca mai sunt extrem de multe de invatat in legatura cu universul care ne inconjoara, si din care facem parte.
This post was last modified on iun. 18, 2022, 5:48 PM 17:48