X

Ministrul Educatiei: Anuntul de Ultima Ora despre Examene, Orientarea Scolara

Ministrul Educatiei ii anunta pe romanii din intreaga tara in legatura cu planurile pe care le are ministerul pe care-l conduce pentru copiii care urmeaza cursurile tuturor scolilor din Romania, iar asta pentru ca vorbim despre o noua serie de schimbari care sunt asteptate in cadrul lor.

Ministrul Educatiei prezinta mai jos modificarile pe care le putem astepta in scolile din toata tara, spunand ca nu vor fi introduse examene pentru trepte, dar ca se va pune foarte mult accent in viitor pe orientarea scolara si psihopedagogica pentru ajutarea elevilor din Romania cat mai mult.

“Examenele de treapta erau doua, pentru acces in clasa a 9-a, si pentru acces in clasa 11-a. Nu ne gandim la doua examene de treapta, dar ne gandim la o adaptare a accesului in invatamantul liceal. Aceste lucruri sunt deja reflectate in draftul legii invatamantului preuniversitar care va fi facut public, atunci veti vedea si soltiile propuse.

Solutiile schimba putin, imbunatatesc aceasta modalitate de acces in liceu. Exista o arie curiculara numita orientare si consiliere in care se incadreaza si orele de dirigentie. Este clar ca nu este suficient, este clar ca este nevoie de persoane cu dubla competenta, orientare scolara si psihopedagogica.

Noul proiect al legii va obliga la existenta unui consilier cu dubla competenta orientare scolara si psihopedagogica in fiecare scoala, chiar daca sunt mai putini de 500 de elevi. Daca sunt peste 500 de elevi, va exista un al doilea, daca sunt peste 1000 de elevi, va exista un al treilea, iar daca vor fi peste 1.500 de elevi, va exista un al patrulea.

Problema este aceea a resurse umane calificate pentru angajare in sistemul de educatie. Prin legea care va fi supusa consultarii publice, si care va fi adoptata, ne dorim sa reglam acest aspect al orientarii scolare, extrem de important. Exista exemple de bune practici in anumite state in care la finalul clasei a 8-a, scoala e obligata sa-i dea recomandari elevului.

Nu este obligat elevul sa tina seama de acele recomandari. State precum Austria fac acest lucru, si dupa cum am vazut la modelul austriac, aproximativ 90% dintre parinti tin seama de recomandarile care se fac de catre scoli, ei nu sunt obligati sa tina seama, dar tin seama de ceea ce li se spune in scoala de catre profesori si acesti consilier privind abilitatile si aptitudinile copiilor.”

This post was last modified on iun. 18, 2022, 11:12 AM 11:12

Disqus Comments Loading...