Adrian Marinescu: Semnal de Alarma privind Pandemia de Coronavirus in Romania

Adrian Marinescu trage un semnal de alarma important pentru milioane de romani cu privire la pandemia de Coronavirus in Romania, doctorul Institutului Matei Bals vorbind despre importanta foarte mare a sistemului imunitar cand vine vorba despre lupta cu infectia, si problemele unor tari din acest punct de vedere.

Adrian Marinescu spune ca sistemul imunitar e important in lupta cu boala, iar persoanele vulnerabile ar trebui sa fie in continuare foarte atente pentru ca pot face in continuare forme grave ale bolii, dar nu doar cand vine vorba despre Coronavirus, ci si despre alte boli.

“Tratamentele, si aici vine si intrebarea: ce si-a demonstrat eficienta de-a lungul pandemiei ? Cred ca este clar ca anfiinflamatorul de tip dexametazona este util, anticoagulantul deasemenea, iar ca tratamente antivirale, sigur din pacate niciunul miraculos, dar ele pot sa ajute daca sunt administrate in momentul initial.

Initial inseamna maxim 7 zile de la infectie, daca se poate si mai repede, cu cat mai repede, cu atat mai bine, si ce fac aceste medicamente, previn cu o foarte mare probabilitate formele severe. Aici vorbim, desigur, si despre anticorpii monoclonali, dar discutiile pot fi nuantate pentru ca la variantele Omicron, deoarece sunt mai multe, inclusiv BA.5, eficienta e redusa.

Pentru anticorpii monoclonali, de exemplu, cei pe care ii avem acum, in tara, eficienta e mai mica, nu inseamna ca nu ajuta, dar nu este la fel ca in cazul variantei initiale, sau a variantelor virale mai vechi. Deci, in concluzie, cred ca avem tratamente, putem testa, putem sa o facem cu usurinta, si nu vad motive de ingrijorare in toamna, si nu va fi un val de importanta mare.

Eu cred ca e vorba de lucruri punctuale, intr-adevar cei care sunt vulnerabili pot atunci cand fac o infectie, nu neaparat cu noul Coronavirus, sa aiba si complicatii. As trage urmatorul semnal de alarma, m-as uita la ceea ce s-a intamplat in SUA in timpul pandemiei, e interesant ca un sistem medical de varf, cu cele mai bune terapii, nu a iesit atat de bine precum si-ar fi dorit.

Si asta pentru ca acolo vorbim despre o populatie mai “bolnava”, vorbim despre fast food, de obezitate, de boli asociate, deci atentie apropo de faptul ca pregatirea noastra pentru sistemul imunitar este cea care ne duce la niste forme mai severe la un moment dat, fie ca e vorba sa facem gripa, sau o alta infectie.”