Ministrul Sanatatii a confirmat in mod oficial o serie de decizii la nivel inalt luate pentru Romania, unele care au un impact important pentru tara noastra, iar asta deoarece impreuna cu ONU si OMS a fost imbunatatit radical accesul la asistenta medicala pentru refugiatii care au ajuns in tara din Ucraina.
Ministrul Sanatatii a fost prezent la inaugurarea cabinetelor medicale de asistenta primara din cadrul Centrului de Servicii Integrate pentru Refugiati de la Romexpo, iar acolo a vorbit despre eforturile facute atat de catre Romania, cat si de catre ONU, sau OMS.
“O operatiune la care au participat agentii ale Natiunilor Unite, Agentia pentru Refugiati si Organizatia Mondiala a Sanatatii, deasemenea am ajutat si noi din partea ministerului pentru deschiderea acestor cabinete pentru asistenta medicala primara, dar si de consiliere psihologica, si de consiliere privind problemele mamei si copilului, exista si un cabinet de consultatie pentru copii.
Ne dam seama dupa afluenta care exista aici ca este nevoie de ele, si ne gandim daca, chiar am discutat cu colegii de la Inaltul Secretariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite acest lucru, daca gasim si o alta locatie, pentru ca in Romania au intrat 1.2 milioane de pesoane, 85.000 dintre ele au ramas, o buna parte sunt copii, aproape 40.000 de copii, sau ma rog sub 18 ani.
E clar ca ei au nevoi de asistenta medicale, si dincolo de bolile pentru care oferim asistenta medicala spitaliceasca in mod gratuit, trebuie sa putem sa le oferim si acces la servicii de asistenta medicala primara. Stiu ca sunt colegii de la biroul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania care au legatura cu numerosi medici de familie, asteptam un raspuns pozitiv din partea lor.
Daca nu, ne vom implica si noi sa luam legatura cu organizatiile profesionale ale medicilor de familie incat accesul la servicii de medicina a familiei sa fie posibil. Sunt impreuna cu doamna ambasador a Frantei, si domnul ambasador al Japoniei, care sunt direct implicati in acest tip de activitati, si le multumesc pentru implicare.
Puteti vedea ca, din pacate, astazi stiti bine ca este Ziua Mondiala a Refugiatilor, sau a grijii pentru refugiati. Din pacate numarul de refugiati la nivel global e tot mai mare, a depasit 100 de milioane, si daca acum cativa ani ne-am confruntat cu valuri de refugiati din Siria, vedem ca o tara vecina Romaniei, Ucraina, are un numar mare de refugiati.” declarat Alexandru Rafila.