Virgil Popescu ii anunta pe romanii din intreaga tara despre un o Ordonanta de Urgenta foarte importanta care a fost transformata in proiect de lege in urma unui vot dat in Parlament, ea avand legatura cu masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale.
Virgil Popescu spune ca in baza acestei ordonante de urgenta au fost posibile masurile pentru clientii din Romania care beneficiaza de pe urma plafonarilor pentru preturile energiei electrice si a gazelor naturale intre 1 aprilie 2022 si 31 martie 2023 in Romania, totul putand fi extins.
“Le mulțumesc colegilor deputați că au votat pentru adoptarea proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei (223 de voturi pentru).
Prin această lege continuăm să atenuăm creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici şi vor asigura continuitatea efectelor multiplicatoare pozitive în economie.Totodată, vreau să dau asigurări că ne pregătim și pentru viitor, pentru ce va fi după anul 2023.
Alături de colegii de la ministerul Energiei și din Guvern ne pregătim pentru asigurarea securității și independeței energetice a României. Vom crește capacitățile de producție de energie regenerabilă, cu fonduri din PNRR.
Mâine este ultima zi de depunere a proiectelor pentru call-ul destinat investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrată, cu termen de finalizare a proiectelor, respectiv conectare la rețea – luna iunie 2024.
Am adoptat legea offshore, iar primele gaze din Marea Neagră au intrat săptămâna trecută în sistemul național de transport. Negociem și încercăm să asigurăm diversificarea surselor și rutelor de aprozionare cu gaze naturale, GNL, petrol, pentru a reduce total dependența de gazul rusesc.”