Ministrul Apararii le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre preocuparile existente in legatura cu razboiul care se afla la granitele tarii noastre, dar si bombardamentele facute aproape de tara noastra in ultimele zile, si de situatia intalnita in cazul Insulei Serpilor acum.
Ministrul Apararii spune deasemenea ca toti romanii care sunt interesati sa mearga pe litoralul romanesc, la malul Marii Negre, o pot face in siguranta in momentul de fata, asa ca puteti sa vizitati fara probleme toata zona noastra de iesire la mare pentru ca suntem in siguranta.
“Aici este vorba despre o distanta pe care noi o gandim, in termenii sistemului metric, dar din punct de vedere strategic, destul de aproape este si Insula Serpilor, care este la o distanta de 22 de mile marine, deci tot aproape de noi. Exista informatia, de demult, ca ar putea sa urmeze niste bombardamente in 2, sau 3, localitati ale Ucrainei, care sunt aproape de zona prin care se face tranzitul umanitar catre tara.
Zona este cea prin care Ucraina aduce cereale si la noi, si bombardamentele ar avea rolul de a opri ajutorul acolo. Sigur ca nu s-a intamplat asta pana acum, dar exista o posibilitate sa se intample in viitor. Aceste bombardamente sunt chirurgicale si probabil sunt un raspuns la faptul ca fortele ucrainiene au reusit nu numai in Insula Serpilor, ci si sa scufunde un remorcher care se indrepta spre insula, probabil cu echipament.
Aceste bombardamente le putem considera chirurgicale, cum se spune in practica militara, nu sunt un pericol pentru noi, ele au tintit precis dispozitive, sau zone militare, dupa informatiile pe care le avem. Sigur ca nu exista un pericol sa fie atacata Romania, sau vroe tara NATO in acest punct al razboiului.
Exista o ingrijorare pentru noi pentru ca se afla un conflict la o distanta de 50 – 60 de kilometri de granitele Romaniei, ca Insula Serpilor este ocupata de dispozitive care nu se ocupa doar de supraveghere radar, ci care din cand in cand simtim din acea zona un bruiaj care ajunge pana si pe teritoriul nostru.
DIncolo de aceste tipuri de amenintari, vorbim din punct de vedere strategic, nu exista o amenintare directa, in legatura cu populatia din acele zone. Putem sa spune ca nu exista vreun pericol pe litoralul Marii Negre, oamenii pot merge linistiti, exista un program de supraveghere a minelor si se discuta despre un program de deminare in jurul Odesei.”