X

ULTIMA ORA: Ministrul Sanatatii Hotaraste Schimbari Importante pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii a luat o hotarare extrem de importanta pe care a transformat-o intr-un ordin pe care urmeaza sa il semneze, el aducand schimbari pentru modul in care sunt raportate bolile transmisibile in Romania catre autoritatile centrale, o masura extrem de importanta, daca ne gandim la pandemia prin care trecem acum.

Ministrul Sanatatii va semna acest ordin dupa ce el va trece prin procesul de dezbatere publica, fiind publicat recent in transparenta publica, astfel ca ar putea suferi modificari in forma sa finala, desi e greu de spus daca acest lucru se va intampla, si ce fel de modificari ar mai putea fi facute fata de forma pe care o vedem acum.

“În data de 18 mai 2022 a fost aprobată și publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 497/2022 HOTĂR REA de GUVERN nr. 657 privind aprobarea conținutului și a metodologiei de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul unic de boli transmisibile.

Prin această Hotărâre furnizorii de servicii medicale, inclusiv laboratoarele, din sistemul public și privat, precum și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, indiferent de forma de organizare, au obligația de a raporta bolile transmisibile potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

În conformitate cu această hotărâre la articolul 12 în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri trebuie să se emită prin ordin al ministrului sănătății ,,Normele metodologice cu privire la modalitatea și frecvența de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum și circuitul informațional al fișei unice de raportare a bolilor transmisibile.”

Astfel prin prezentul ordin a fost stabilit circuitul informațional pentru raportarea bolilor transmisibile și al fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, sistemul de alertă precoce şi răspuns rapid în domeniul bolilor transmisibile și lista codurilor CIM 10 raportabile statistic pe grupe de vârstă, gen și medii (urban/rural).

Pentru bolile transmisibile prevăzute în fișa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, furnizorii de servicii medicale, inclusiv cei din subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie și cei din unitățile de asistență socială în cadrul cărora se acordă și asistență medicală, au obligația să completeze fișa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, care se înaintează DSP, în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poștă.”

This post was last modified on iun. 22, 2022, 7:13 PM 19:13

Disqus Comments Loading...