Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunta noi lucrari si contracte semnate pentru noi drumuri si autostrazi in Romania, autoritatile din tara noastra dandu-si silinta pentru a le oferi romanilor posibilitatea de a se bucura de o infrastructura rutiera demna de anul 2022.
Sorin Grindeanu a anuntat in ultima vreme foarte multe proiecte de infrastructura pentru tara noastra, unele si in colaborare cu tarile vecine Romaniei, astfel ca in urmatorii ani ar trebui sa avem parte de o imbunatatire radicala a infrastructurii..
“Lucrările pe șantierul Secțiunii Nușfalău – Suplacu de Barcău (Autostrada Transilvania) au ajuns la un stadiu fizic de 28%. Constructorul turc a fost obligat să crească mobilizarea pentru a recupera întârzierile înregistrate până acum (20% față de graficul stabilit în contract). În prezent, 462 de muncitori (cu 173 de utilaje) lucrează, în două schimburi, la terasamente și la structurile podurilor și pasajelor.
Lucrările pe cei 13,55 de km au început în februarie 2021 și, potrivit graficului asumat, trebuie să fie finalizate în prima parte a anului viitor. Contractul pentru proiectare și execuție, în valoare de peste 76 de milioane de euro (fără TVA) a fost semnat în septembrie 2020 și este finanțat prin POIM 2014-2020. Vom folosi toți banii care ne-au fost alocați prin POIM, mai devreme de finalul anului 2023! Am solicitat deja Comisiei Europene să ne redirecționeze și alte sume pe care alții nu le-au cheltuit.
Discuțiile de ieri cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite produc primele rezultate! Partea emirateză deja a contactat reprezentanții Aeroportul “Traian Vuia” din Timișoara și pe cei ai Portul Constanța pentru a demara negocierile pe tema investițiilor în zona de cargo. Am semnat astăzi Acordul dintre România și Serbia pentru stabilirea conexiunii Autostrăzii Timișoara-Moravița cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin. Autostrada Timișoara-Moravița (A9) va avea o lungime de peste 73 de km, iar construcția acesteia va fi finanțată din fonduri europene.
Autostrada Timișoara-Moravița este prevăzută în Master Planul General de Transport și în Planul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport 2020-2030. Studiul de Fezabilitate va fi finalizat în toamna acestui an, ceea ce ne permite să intrăm rapid în faza de pregătire a licitației pentru proiectarea și execuția autostrăzii.
Acordul semnat astăzi, la Timișoara, este extrem de important pentru stabilirea unei conexiuni certe în zona de frontieră a infrastructurii de mare viteză a celor două state. Autostrada Timișoara – Moravița (A9) va asigura o legătură foarte importantă între vestul României și Serbia, dar și cu reţeaua rutieră din Balcanii de Vest și din sudul Europei.” a anuntat ministrul.