Ministrul Energiei ii anunta pe romanii din intreaga tara in legatura cu o serie de masuri extrem de importante care au fost luate la nivel european, si care vor avea impact inclusiv in Romania, in ceea ce priveste scuritatea aprovizionarii cu gaz natural si energie pentru tara noastra in contextul razboiului din Ucraina.
Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre discutiile si deciziile care au fost luate la nivel european in cadrul unei reuniuni cu omologii sai in Luxembourg, ea fiind extrem de importanta pentru viitorul Romaniei in contextul global european al razboiului care ne afecteaza serios.
“Am participat astăzi la reuniunea Consiliului Energiei la Luxemburg, organizată în contextul continuării discuțiilor la nivel european cu privire la securitatea aprovizionării cu gaz natural și energie. Europa traversează o perioadă cu provocări de natură geopolitică, umanitară și energetică.
Asigurarea resurselor primare pentru perioada următoare în contextul reducerii dependenței de importurile energetice din Rusia reprezintă misiunea noastră prioritară. Această este direct conectată de asigurarea unui preț accesibil la energie pentru populație De la ultima reuniune ministerială din luna mai, Europa continuă să lucreze la planuri concrete și acțiuni în perspectiva consolidării independenței și rezilienței sistemelor energetice.
Planul REPowerEU și cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care limitează importurile de țiței și produse petroliere din Rusia. Pentru perioada următoare, Europa are în vedere creșterea eficienței energetice, accelerarea dezvoltării surselor regenerabile, finanțarea proiectelor de infrastructură în domeniul gazului natural și diversificarea surselor de aprovizionare. România, la rândul ei, mizează pe un mix energetic echilibrat.
Dezvoltarea producției interne de gaz natural, energie nucleară și creșterea ponderii energiei regenerabile cuplat cu măsuri de eficiență energetică reprezintă coordonatele strategice pentru perioada următoare. România a început de curând valorificarea resurselor din Marea Neagră din perimetrele de adâncime redusă, cu potențial estimat la 1 miliard metri cubi pe an ceea ce reprezintă aproximativ 10% din consumul de gaze al României.
Prin preluarea integrală a participației ExxonMobil, de către Romgaz, România are de asemenea în vedere demararea exploatării din perimetrul Neptun Deep, în perspectiva anului 2026. Proiectele în domeniul nuclear continuă conform planificării stabilite (retehnologizarea Unității 1, Unitățile 3 și 4), România anunțând de curând amplasamentul potențial al primului reactor modular de mici dimensiuni, la Doicești, județul Dâmbovița. Pentru iarna viitoare, România este în plin proces de refacere a stocurilor de gaze, fiind importantă în acest sens și coordonarea cu grupul regional creat la Sofia ca parte a Platformei energetice comune a UE.” a declarat reprezentantul Guvernului.
This post was last modified on iun. 28, 2022, 4:13 PM 16:13