Ministrul Apararii vorbeste despre Summit-ul NATO care este in plina desfasurare la Madrid in aceasta perioada, si in cadrul caruia vor fi luate o serie de decizii extrem de importante, inclusiv pentru Romania, din cauza razboiului din Ucraina, iar asta va aduce mai multi soldati in tara noastra, posibil chiar 10.000.
Ministrul Apararii vorbeste inclusiv despre aducerea mai multor elemente de tehnica militara NATO in Romania in perioada urmatoare, ceva ce nu putea fi facut daca razboiul din Ucraina nu ar fi existat, iar asta ar trebui sa contribuie substantial la cresterea securitatii tarii noastre pe termen lung.
“La Summit-ul NATO care a început, astăzi, la Madrid, sunt așteptate decizii extrem de importante pentru securitatea globală care vor avea rolul de a transforma Alianța pentru a răspunde cât mai eficient provocărilor actuale și pentru a-și proteja cetățenii. În mod specific, România așteaptă de la acest summit.
Declararea zonei Mării negre ca zonă de interes strategic pentru NATO; creșterea semnificativă a numărului militarilor aliați pe Flancul Estic al NATO; coordonarea eficientă a eforturilor NATO – UE în planul activităţilor şi eforturilor specifice în Balcanii de Vest ținând cont de importanța acestei regiuni pentru securitatea și stabilitatea continentului european.
Ne intereseaza o prezenta robusta pe frontul si flancul estic a trupelor NATO. Prezenta robusta, inaintata si daca se poate, noi militam pentru existenta a minimum doua brigazi pe teritoriul Romaniei. Suntem in proceduri pentru a aduce unele unitati de aparare in zona antiaeriana, în zona dronelor, in zona marina.
Toate analizele noastre arata cu acesta nu este un razboi care se va termina prea curand, va fi probabil de durata. Speram insa sa poata fi localizat la o anumită zona, asa cum se pare ca se intampla. Sa speram ca se va putea trece totusi la faza de negocieri foarte repede si de oprire a focului.
NATO este acum mai puternica si mai unita ca niciodata, iar fiecare roman este protejat mai mult decat oricand. De asemenea, se va discuta despre contribuția KFOR la promovarea stabilitatii în regiune în contextul geopolitic actual, precum și pentru sprijinirea eforturilor politice actuale, inclusiv prin folosirea dialogului prin intermediul UE Belgrad – Priștina.”
This post was last modified on iun. 29, 2022, 1:36 PM 13:36