Ministrul Sanatatii le vorbeste milioanelor de romani despre doua lucruri foarte importante cu privire la telemedicina, pe care el o considera a fi o solutie foarte buna pentru a le oferi oamenilor acces mai facil la servicii medicale daca se afla intr-o zona in care nu au acces usor la ele in mod obisnuit.
Ministrul Sanatatii vorbeste si despre rolul pe care il poate juca inteligenta artificiala pentru analizarea pacientilor, propunerea de diagnostice, de tratamente, el spunand ca exista deja tari avansate din intreaga lume care testeaza deja sisteme de acest gen pentru a imbunatati sistemele de sanatate publica.
“Nu putem avea o dezbatere sincera, onesta, pe aceasta tema, avem asa dezbateri in care ne puntem intrebari si raspundem singuri la ele. Nu asa se face, oamenii trebuie sa inteleaga, eu simt aceasta responsabilitate fata de oamenii din aceasta, daca o sa reusesc, sper sa reusesc cu 10%, 20%, sa imbunatatesc accesul la servicii de sanatate, consider ca mi-am facut datoria.
Avem 30 de ambulatorii de specialitate in PNRR, sunt putine. Lucrul acesta trebuie legat de politica de resurse umane, pentru ca trebuie sa lucreze niste doctori acolo. Saptamana trecuta am avut o intalnire facilitata de institutul Aspen legata de telemedicina si importanta telemedicinei in procesul de sanatate publica, si sunt doua lucruri importante.
Primul, telemedicina ce inseamna ? Inseamna ca eu pot sa tratez de la distanta un pacient, fie persoane calificate indruma mai mult, sau mai putin, pacientul, un cadrul medical sa-i acorde un anumit tip de asistenta medicala. Il monitorizez in permanenta, stiu ca daca apare o problema, il contactez, il tratez la domiciliu, daca nu se poate, il duc intr-o unitate medicala.
Sistemul acesta de telemedicina functioneaza in multe tari. Al doilea, si aici e o mica sensibilitate legata de inteligenta artificiala, deoarece in baza unor date pe care le analizeaza, big data, si pe care le colectam de la fiecare persoana, poate sa faca predictii in ceea ce priveste starea de sanatate, diagnosticele unei persoane, ce tratament are nevoie, care trebuie schimat, etc.
Lucrurile merg cu o viteza fantastica in tarile avansate, cum ar fi Israel, Statele Unite ale Americii, care sunt foarte avansate in acest domeniu, si exista un mare interes, din fericire, astfel ca i-am invitati pe rectorii universitatilor de medciina si farmacie din Romania, impreuna cu reprezentanti ai unor facultati. Este importanta dezvoltarea inteligentei artificiale, si a telemedicinei.”