NATO va trece printr-o serie de procese ample de transformare multumita Summit-ului de la Madrid care tocmai s-a incheiat, tarile aliate convenind asupra unei serii de decizii extrem de importante care vor avea impact pentru multi ani de acum inainte, iar mai jos le aveti explicate cele mai importante dintre ele.
Summit-ul de la Madrid se încheie cu decizii ample de transformare a #NATO #SummitulNATOS de la Madrid 🇪🇸 s-a încheiat joi (30 iunie 2022) cu decizii de transformare și consolidare a Alianței.
Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat: „Deciziile pe care le-am luat la Madrid vor asigura că Alianța noastră continuă să păstreze pacea, să prevină conflictele și să ne protejeze oamenii și valorile. Europa și America de Nord, stând împreună în NATO. ” Liderii aliați au convenit asupra unei schimbări fundamentale în descurajarea și apărarea NATO, cu consolidarea apărării înainte, grupuri de luptă sporite în partea de est a Alianței și creșterea numărului de forțe de pregătire ridicată la peste 300.000.
Liderii au fost de asemenea de acord să investească mai mult în NATO și să crească finanțarea comună În cadrul summitului, cei mai apropiați parteneri ai NATO Finlanda și Suedia au fost invitați să se alăture Alianței, un impuls semnificativ al securității euro-atlantice. Aliații au convenit în continuare asupra sprijinului pe termen lung pentru Ucraina printr-un pachet de asistență cuprinzător consolidat.
Liderii au susținut un nou #ConceptStrategic al NATO, planul Alianței într-o lume mai periculoasă și mai competitivă. Acesta stabilește abordarea NATO față de Rusia și față de alte amenințări, inclusiv terorism, cibernetic și hibrid. Pentru prima dată, Conceptul Strategic abordează provocările aduse de China.
Liderii au convenit asupra măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv obiectivele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale NATO și pentru a se îndrepta spre Ne Un nou Fond de inovare al NATO pentru a ajuta Alianța să-și ascută marginea tehnologică a fost lansat și la Summit. Liderii NATO s-au întâlnit cu partenerii cheie pentru a aborda provocările globale, iar partenerii Indo-Pacific Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea au participat împreună la un summit NATO pentru prima dată.
Aliații s-au angajat și în lupta împotriva terorismului și au abordat răspunsul NATO la amenințările și provocările din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Sahel. La conferința de presă de închidere secretarul general al NATO a declarat: „Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de securitate din ultimele decenii. Dar ne ridicăm la nivelul provocării cu unitate și hotărâre. ” El a mulțumit Spaniei pentru găzduirea summitului istoric și a spus că un summit NATO va avea loc la Vilnius, Lituania anul viitor.