Sorin Cimpeanu vorbeste din nou despre noua disciplina Educatie pentru Viata, care va fi obligatorie pentru toti elevii din Romania, deoarece va face parte din trunchiul comun al disciplinelor care vor fi predate in unitatile de invatamant din tara noastra, dupa ce noua lege a educatiei va fi adoptata.
Sorin Cimpeanu detaliaza mai jos ce module va contine disciplina Educatie pentru Viata, dar spune deasemenea ca este un sustinator al invatarii unor limbi de circulatie internationala de catre tinerii din scoli, iar asta pentru ca ele ii pot ajuta sa comunice mai usor cu persoane din intreaga lume, ele putand fi verificate si la Bacalaureat in viitor, dar in numar de doua.
“Din cate stiu eu, proiectul Romania Educata a beneficiat de cea mai mare consultare publica, s-au putut exprima toti cei interesati de procesul de educatie, si cei interesati direct, si cei interesati indirect. Ca urmare a procesului pentru Romania Educata, am facut propunerea de a fi integrata in textul noii legi o disciplina numita Educatie pentru viata.
Aceasta disciplina Educatie pentru Viata urmeaza sa aiba o serie de module dedicate si adaptate varstei elevilor, de la invatamantul primar, pana la finele invatamantului liceal. Printre aceste module se regasesc, alaturi de altele, educatie juridica, educatie rutiera, educatie pentru mediu, educatie civica, educatie pentru cetatenia activa, pentru alimentatie rationala, si elementele de educatie pentru sanatate.
Disciplina Educatie pentru Viata va fi parte a trunchiului comun, deci va fi obligatorie pentru toti elevii, nu va fi optionala, chiar daca conform concluziilor proiectului Romania Educata, in proiectul noii legi a educatiei vom avea mult extins curiculumul la decizia scolii, totusi aceasta disciplina va face parte dintr-un trunchi comun, deci va fi disponibila pentru toti elevii.
Ultima oara cand m-am uitat, legea educatiei e o lege organica. Vom vedea textul, vom vedea cum va fi primit acest text, aceasta propunere, vom vedea in ce forma va fi adoptata, si dupa ce va fi fost adoptat, va spun doar atat, este lege organica. Si Romania Educata, si eu personal, sustin importanta multilingvismului, importanta competentelor de comunicare intr-o lume din ce in ce mai globalizata.
Cunoasterea unor limbi de circulatie internationala este esentiala pentru tinerele generatii, deci limbile straine vor fi puternic incurajate, si m-am exprimat deja public, mi-as dori ca la examenul de Bacalaureat sa fie verificata competenta de comunicare in limbi straine, la un nivel de baza, desigur, in doua limbi straine.”
This post was last modified on iul. 1, 2022, 10:54 PM 22:54