Ministrul Sanatatii a vorbit pentru romanii din toata tara despre planurile asumate ca parte a PNRR pentru constructia de spitale in cursul urmatorilor 4 ani de zile, nu mai putin de 1.7 miliarde de euro fiind alocati de catre Comisia Europeana pentru cosntructia spitalelor, dar si dotarea acestora cu aparatura necesara ingrijirii pacientilor.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos ce masuri s-au luat pana acum pentru ca banii oferiti de catre Comisia Europeana sa fie folositi, atat pe partea de infiintare a ANDIS, cat si pe partea de pregatire a resursei umane care nu doar sa fie angajate, ci sa si fie dornica sa ramana in cadrul agentiei pentru a duce investitiile la bun sfarsit.
“Asteptarile sunt foarte mari, eu sigur fac tot ce pot, si ieri am fost la Bruxelles sa am o discutie cu cei de la Comisia Europeana referitoare la spitalele care urmeaza sa fie construite prin PNRR, le-am spus a nu am nimic de ascuns, noi avem o lista de peste 40 de spitale care este publicata, dintre care noi trebuie sa alegem 25 si sa fie gata pana in 2026.
Exista 1.1 miliarde pentru infrastructura, si peste 600 de milioane pentru dotarea acestor spitale. Noi am infiintat Agentia pentru investitii, ea trebuie sa aiba maxim 80 de persoane, este in subordinea ministerului, si ar trebui sa duca la bun sfarsit cele 3 proiecte de spitale regionale, care trec de la minister in structura acestei agentii, cu tot cu personal, plus inca cel putin 3 proiecte din restul de 25.
Restul pana la 25 vor fi realizate fie de autoritatile locale, fie de agentiile pentru dezvoltare regionala, nu e obligatoriu ca toate sa fie facute sub coordonarea agentiei nationale pentru investitii, dar minim 6 trebuie sa fie. Trebuie sa gasim oameni sa angajam, ei vor fi fidelizati pentru ca trebuie sa fie interesati sa lucreze intr-un astfel de proiect, oameni calificati.
Ei vor fi instruiti, pregatiti, printr-un proiect de consultanta care va fi facut prin colaborare cu Banca Europeana pentru Investitii, sau Banca Mondiala, deci vor fi specialisti care vor veni sa ii invete, important este sa ii tinem acolo in aceasta structura, sa gasim o solutie pentru a fi stimulativa angajarea, si mai ales mentinerea unei pozitii in aceasta structura care se numeste ANDIS.
Starea de sanatate a romanilor s-a ameliorat, in mod evident, dupa 1990, din multe puncte de vedere, ganditi-va numai la cresterea sperantei de viata, ea a crescut consistent, ce tipuri de servicii de sanatate sunt accesibile, sigur aici nu poti face o comparatie echilibrata pentru ca noi comparam mere cu pere, ce tipuri de investigatii erau disponibile atunci, sau ce medicatie, si ce e disponibil acum.”