Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost intrebat in cadrul unei conferinte de presa in care a anuntat ordonanta de urgenta pentru ieftinirea carburantilor, daca pretul benzinei si motorinei ar putea creste in urma aplicarii acestor modificari, iar raspunsul sau este unul complex, fara predictii pentru romani.
Virgil Popescu da de inteles ca orice este posibil din cauza razboiului din Ucraina, conflictul fiind motivul principal din cauza caruia preturile la benzina si motorina au crescut atat de mult, asa ca pe masura ce acest conflict va continua, orice devine posibil din moment ce Romania importa jumatate din necesarul de motorina.
“Este foarte complicat a face predicţii în momentul de faţă. Vă pot spune că, în ultima săptămână, nu am asistat la creşteri de preţuri, nu am asistat la creşteri de cotaţii. A fost aşa pe un oarecare plafon, dar în contextul actual cu războiul din Ucraina şi cu cerere mare de produse petroliere în Ucraina, pentru că până la urmă, cererea dictează acest preţ, iar România consumă 6,2 milioane de tone de motorină şi 1,7 milioane de tone de benzină.
Producem mai multă benzină decât consumăm, dar producem mai puțină motorină, cam la jumătate. Suntem dependenți de importuri de motorină. Și nu că nu producem că nu putem produce, aceasta este capacitatea tehnică. Dintr-un baril de petrol iese mai multă benzină, mai puțină motorină și mai puțin.
Aceasta este tehnica. Și atunci trebuie să importăm, iar importul se face la o cotație regională. Pe această cotație regională licitează și cei care vând în Ucraina și România și Grecia și Bulgaria, toate țările din regiune. Aceasta este problema noastră, ca să spunem așa. Cotația motorinei a crescut mult mai mult decât cotația barilului de petrol.
Ca să vă faceți o idee, dacă era 700 și ceva de dolari tona în ianuarie, acum este 1.300 și ceva. Deci a crescut foarte mult pe această perioadă de când a izbucnit războiul, practic, din 25 februarie. De acolo a crescut prețul și atunci, dacă nu imporți, ai penurie, dacă imporți, ai prețul care este. Oamenii să aibă încredere că ordonanța va fi aplicată de cât mai multe lanțuri de benzinării.
Ordonanța prevede că atunci când benzinarii își asumă scăderea cu 50 de bani, 25 de bani sunt suportați de la bugetul de stat. Ordonanța oferă un cadru legislativ și o conformare voluntară, nu este ceva obligatoriu. Eu, din ceea ce cunosc în piață în momentul de față, sunt convins că majoritatea lanțurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica această ordonanță și românii vor beneficia practic la toate stațiile din România de această reducere de 50 de bani.”