Ministrul Sanatatii a vorbit astazi in cadrul unei conferinte de presa despre valul 6 al Coronavirus, care a inceput deja in Romania, si care este dominat de catre tulpina Omicron, insa subtulpina BA.5 este cea pe care o aduce in atentie, pentru ca ea genereaza reinfectari chiar si la romanii vaccinati, sau trecuti prin boala, in numar mare.
Ministrul Sanatatii se asteapta la doua posibile evolutii ale valului 6, cu un varf de 30.000 de cazuri pe saptamana la jumatatea lunii august, sau 70.000 de cazuri zilnice la finalul aceleiasi luni, sau inceputul lunii septembrie, afirmand totodata ca deocamdat anu se crede ca varianta BA.5 ar avea o patogenitate mai ridicata, desi ar fi mai contagioasa.
“Reinfectiile cu varianta BA.5 sunt frecvente, inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boala cu varianta Omicron, deci cu alta subvarianta. Ati vazut ca inclusiv la noi in ultimele 90 de zile s-a inregistrat o proportie de circa 20% de reinfectii.
Avand in vedere ca au trecut cel putin 5 luni de la valul 5, adica in ianuarie – februarie, si majoritatea celor vaccinati cu 3 doze au cel putin 6 luni de la vaccinare, este clar ca exista o eludare a raspunsului imun, si practic aceasta subvarianta Omicron, BA.5, produce infectii si la persoanele vaccinate, si la cele trecute prin boala, asa ca estimam o crestere in perioada urmatoare, fara sa avem insa posibilitatea unei predictii extrem de riguroase.
Avem 2 scenarii pe care le prezentam, cel care este figurat in un fel de crem, in care varful acesteui mini-val, sau val, vom vedea in functie de numarul de cazuri, va fi undeva intre 7 – 10 august. Cea de-a doua varianta, mai putin optimista, in care varful valului 6 va fi spre sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, cu un total saptamanal de cazuri de circa 70.000, adica 10.000 de cazuri pe zi.
Ramane de vazut daca aceste lucruri se vor confirma in acest fel. Din ceea ce am citit si pentru alte state, prezumtia este ca varful valului 6 in Europa va fi undeva la finalul lunii iulie. Noi avem un decalaj de 2 saptamani fata de restul Uniunii Europene, si din aceasta cauza, probabil ca un scenariu rezonabil ar putea fi intre 14 – 21 august, dar repet, acestea sunt date pur informative.
Ele nu reprezinta niciun fel de angajament, pentru ca nimeni nu poate sa stie exact ce se intampla. Discutam despre un virus foarte variabil la care principala caracteristica a lui din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilitatii, din fericire cu scaderea patogenitatii, si speram ca acest lucru sa se confirme si in perioada urmatoare.”
This post was last modified on iul. 4, 2022, 9:02 PM 21:02