X

Virgil Popescu: Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei pentru Unitatile ce Produc Electricitate

Virgil Popescu a confirmat ca intr-o ordonanta de urgenta care a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei chiar in cursul zilelor trecute, autoritatile au luat decizia de a face o inchidere etapizata a unitatilor de productie a energiei electrice in ideea conservarii acestora pentru ca nu se stie cand ar putea fi nevoie de utilizarea lor din nou.

Virgil Popescu spune ca a fost anuntata din februarie cresterea productiei pe carbune, cu angajarea a 600 de oameni la Complexul Energetic Oltenia, iar Transelectrica a publicat date privind cresterea productiei de energie electrica in ultima luna de la 1.200 MWh la 1.700 MWh, iar mai multe detalii aveti mai jos.

“Planul de restructurare presupune închiderea etapizată. În această ordonanță, propunem închiderea și conservarea unităților de producție a energiei electrice pentru că observăm în această criză energetică că nu se știe când o să ai nevoie să poți produce din nou energie electrică.

De altfel, încă din februarie, dacă vă aduceţi aminte, premierul a anunțat creșterea producție pe bază de cărbune, s-au angajat peste 600 de oameni deja la Complexul Energetic Oltenia. Dacă vă uitați pe site-ul Transelectrica, o să vedeți o creștere a producției de energie electrică în ultima lună. Eram obișnuiți cu 1.200 MWh, a ajuns și la 1.700 de MWh; deci Complexul Energetic Oltenia funcționează în acest moment aproape de capacitatea maximă de producere a energiei electrice.

Pe lângă conservarea unităților, care se vor scoate etapizat din exploatare, se vor construi și sunt aprobate deja la finanțare 800 de milioane de euro pentru 1.300 MWh pentru producerea energiei electrice pe bază de gaz natural, sunt aprobate prin fondul de vorbim de investiții deja aprobate care trebuie să înceapă construcția lor.

850 de MWh sau 845 de MWh la Işalniţa, în judeţul Dolj şi la Turceni 475 de MWh şi în tot Complexul Energetic Oltenia, 725 de MWh producţie solară. Vorbim de capacitate instalată de 2.000 de MWh care se va pune în Complexul Energetic Oltenia. Investiţii, repet deja aprobate. Termocentrala de la Craiova va fi externalizată într-o companie fără datorii deţinută în continuare de Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea, aşa este structura acționariatului la Complexul Energetic Oltenia.

Împreună cu municipalitatea Craiova, cu Primăria Craiova vrem să modernizăm termocentrala de la Craiova, Craiova 2, cum îi spunem noi. Există deja studiul de fezabilitate făcut de Complexul Energetic Oltenia pentru a pune acolo o unitate de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de 295 de MWh. Vorbim de o investiție şi acolo de 250 de milioane de euro, care va fi în această toamnă-iarnă depusă la fondul de modernizare pentru a putea fi şi aceasta finanțată.”

This post was last modified on iul. 4, 2022, 8:07 AM 08:07

Disqus Comments Loading...