X

Ministrul Energiei: Declaratia oficiala, energia nucleara poate reduce dependenta de Rusia

Ministrul Energiei a publicat o declaratie oficiala prin care incearca sa le atraga romanilor din toata tara atentia asupra unei probleme foarte serioase cu care se confrunta Romania, dependenta enegetica de combustibili fosili, si spune ca energia nucleara este o componenta cheie in gasirea unei solutii pentru a o reduce.

Ministrul Energiei este unul dintre semnatarii unei cereri trimise catre Comisia Europeana pentru a permite folosirea energiei nucleare in ideea de a genera energie electrica, iar Romania nu pare sa aiba alte solutii in momentul de fata pentru a putea face fata crizei generate de catre razboiul din Ucraina pentru noi.

“Energia nucleară este capabilă să facă față diferitelor provocări. În primul rând, nuclearul este capabil să asigure volumele necesare de energie electrică pentru creșterea electrificării și este o componentă cheie în găsirea unei soluții pentru a reduce dependența noastră de importurile de combustibili fosili din Rusia, îndeplinind totodată cele mai înalte standarde de siguranță.

În al doilea rând, având în vedere așa-numitele costuri de sistem și de echilibrare a sistemului electroenergetic, nuclearul este o sursă competitivă de energie, de care trebuie să se țină seama atunci când se iau în considerare scheme specifice de finanțare pentru astfel de proiecte cu capital intensiv. În ceea ce priveste managementul deșeurilor radioactive, inclusiv din medicină sau din aplicații industriale, sunt disponibile tehnologii sigure pentru depozitare și eliminare; pentru deșeurile înalt radioactive, depozitele geologice de adâncime sunt considerate, pe baza cunoștințelor dobândite de industria nucleară, a fi o soluție adecvată și sigură, iar tehnologia pentru construcția lor este deja disponibilă astăzi.

În cele din urmă, Europa are nevoie de o strategie realistă privind producția de hidrogen și nu ar trebui să se bazeze în mare măsură pe importuri – ținând cont de provocările existente ale dependenței de importul de energie. Europa trebuie să-și sporească capacitatea de a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon și să pună în aplicare un cadru adecvat pentru dezvoltarea hidrogenului produs folosind energia nucleară.

Primul pas este deja inclus în actul delegat complementar privind Taxonomia, care stabilește criterii pentru construcția și funcționarea în siguranță a noilor centrale nucleare, inclusiv pentru producția de hidrogen. Acest lucru va face ca ecosistemul european de producție a hidrogenului să poată fi implementat mai rapid, la scară largă.

Pe baza celor menționate mai sus, noi, subsemnații, ne alăturăm poziției celor 20 de sindicate reprezentând interesele lucrătorilor din domeniul energiei din Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Finlanta, Franța, Ungaria, Lituania, România, Slovacia și Slovenie, care susțin includerea energiei nucleare în taxonomia UE ca fiind vitală pentru combaterea schimbărilor climatice și creșterea independenței energetice.”

This post was last modified on iul. 5, 2022, 11:32 AM 11:32

Disqus Comments Loading...