Ministrul Sanatatii a vorbit din nou aseara despre valul 6 de infectari generate de catre COVID in Romania, el afirmand ca exista o crestere consistenta a numarului de cazuri noi in tara noastra, iar pe masura ce numarul acestora va continua sa fie ridicat, este de asteptat sa apara probleme in anumite localitati din tara.
Ministrul Sanatatii spune ca in localitatile cu un numar ridicat de locuitori este de asteptat sa apara problemele cele mai mari din cauza numarului mare de infectari, Bucuresti fiind una dintre ele, insa autoritatile au inceput deja sa se pregateasca pentru aceasta situatie, spunand ca deocamdata situatia e sub control, fara sa fie nevoie ca lumea sa se sperie.
“In acest moment nu avem motive de ingrijorare daca ne referim la situatia spitalizarilor, situatia deceselor, situatia este sub control, nu exista probleme deosebite. Pot aparea probleme de exemplu intr-o zona, sau intr-o localitate unde exista un numar mai mare de cazuri, si Bucurestiul este una dintre aceste destinatii.
O treime dintre cazurile inregistrate au aparut in Bucuresti, si de aceea am considerat ca este necesar sa ne pregatim, nu ca sa speriem lumea, in niciun caz, ci dimpotriva ca sa dam incredere populatiei ca suntem in favoarea unor masuri care sa tina lucrurile sub control, pe de o parte, sa informam opinia publica, si daca doamne fereste apar probleme mai serioase, sa le gestionam fara a pune in pericol desfasurarea activitatilor economice si sociale.
Lucrul acesta ni-l dorim cel mai mult, sa nu avem probleme, si sa fie nevoie de masuri speciale, ci dimpotriva incercam sa avem o viata cat mai apropiata de normalitate, mai ales ca sunt suficiente motive de ingrijorare din alte zone, nu din zona medicala. Vazand insa ce se intampla in Europa, un numar mare de cazuri in Europa de Vest, in Romania o crestere consistenta, am avut deja o prima intalnire cu reprezentantii spitalelor, directiilor de sanatate publica din Bucuresti si din statia de ambulanta Bucuresti.
Este nevoie sa existe la dispozitia populatiei aceleasi resurse privind diagnosticul. Spitalele reprezinta totdeauna un element important, insa faptul ca in valul al cincilea al pandemiei am avut putine victime s-a datorat pregatirii sistemului prespitalicesc, si ma refer aici la medicii de familie, la acele centre de evaluare si tratament ambulatoriu.
Am avut in toata tara aproape 200 de astfel de centre, trebuie sa le repunem in functiune, incat oamenii daca au probleme si sunt diagnosticati cu infectie, sa se adreseze medicului de familie, sau pentru formele ceva mai agresive sa se poata duce la aceste centre de evaluare si tratament. Spitalul este ultima optiune, dar nu ne dorim sa blocam activitatea spitaliceasca.”
This post was last modified on iul. 5, 2022, 9:01 AM 09:01