Alexandru Rafila a transmis astazi cateva vesti extrem de bune pentru milioanele de romani din toata tara care sunt ingrijorati din cauza valului 6 de infectari generate de catre Coronavirus, iar asta pentru ca, in primul rand, la jumatatea lunii august ar trebui sa se opreasca actuala crestere, lucrurile trebuind sa se stabilieze, iar apoi sa urmeze o scadere.
Alexandru Rafila spune deasemenea faptul ca pana acum majoritatea cazurilor de infectare nu au fost severe, de aici si numarul redus de persoane care sunt internate in spitale, ceea ce este o veste excelenta si care ar trebui sa confirme ca varianta Omicron nu ar fi la fel de agresiva precum cele anterioare.
„In spitale nu sunt probleme in acest moment in ceea ce priveste numarul de cazuri internate, ele depasesc cu putin 1.000 de persoane. Noi avem alocate in cadrul planului de rezilienta pentru pacientii COVID, peste 20.000 de paturi la nivel national. Nu se pune problema unei insuficiente a numarului de paturi, inclusiv la ATI numarul de pacienti este redus, in jur de 60.
Trend-ul este crescator, sunt 3 saptamani de crestere cu aproape o dublare a numarului de cazuri cumulate pe saptamana. In mod evident aceasta crestere va continua. Opinia mea, a colegilor de la Institutul National de Sanatate Publica este ca pana spre jumatatea lunii august vom asista la acest trend crescator, dupa care se va intra intr-o etapa de stabilizare a numarului de cazuri.
Nimeni sa precizeze cu exactitate, dar estimam, avand in vedere ca deja avem 3 saptamani de crestere, undeva in jurul datei de 15 august varful valului 6. Nu este diferita simptomatologia, marea majoritate a cazurilor au evoluat ca viroze banale, nu sunt probleme deosebite, de aici si numarul relativ mic de persoane internate comparativ cu numarul de cazuri inregistrate.
Sunt persoane care au comorbiditati, au si alte tipuri de afectiuni care predispun la forme mai grave, dar din fericire numarul de persoane de la terapie intensiva este in jur de 60, undeva pe la 3% din capacitatea totala alocala. Ministerul nu poate impune restrictii, in afara de utilizarea mastii in unitatile medicale, pentru ca acolo exista o prevedere legala din 2016 in ceea ce priveste limitarea transmiterii nosocomiale.
Ea se aplica si pentru infectua cu Coronavirus, am facut si recomandari foarte clare populatiei, utilizarea mastii in spatiile aglomerate inchise si in mijloacele de transport in comun fac parte din aceasta categorie. Igiena individuala, si in masura in care este posibil, evitarea aglomeratiei. In plus, un lucru pe care-l poate face oricine este aerisirea periodica, cat mai frecventa, a spatiilor inchise.”