Ministrul Educatiei a anuntat intr-o declaratie de presa data astazi despre o serie de schimbari extrem de importante facute pentru scolile din Romania, dar si despre o noua premiera care vizeaza asigurarea unei calitati a actului educationa pentru elevii care ajung in unitatile de invatamant pentru a le urma cursurile.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre investitii in laboratoare tehnologica de ultima generatie, dar si despre asigurarea calitatii actului de educatie, inclusiv o noua prevedere legislativa care spune ca directorii care nu asigura un minim de calitate isi vor pierde postul, ceva ce nu a mai existat pana acum in Romania.
“Avem o disponibilitate financiara de 600 de milioane de euro prin PNRR. Se adauga 1.100 de smartlab-uri care vor fi laboratoare de inalta tehnologie in care vom avea kituri de robotica, vom avea imprimante laser 3D, vom putea avea echipamente de realitate virtuala si realitate augmentata.
In ianuarie 2023 vor fi lansate apelurile. Ele trebuie sa se incheie si trebuie sa fie implementate pana la finalul anului 2024. In paralel cu infrastructura avem nevoie si de cadre didactice care sa foloseasca aceste laboratoare. Avem pregatirea a peste 100.000 de cadre didactice, din aceasta perspectiva prevazuta si finantata deja.
In paralel cu infrastructura, in paralel cu resursa umana, avem nevoie de un cadru legal care sa permita asigurarea unor standarde de calitate. Noile proiecte ale legilor educatiei prevad acest lucru, prevad calitatea, prevad standarde de calitate. Prevad inclusiv ca daca acel director nu va reusi sa duca scoala, inclusiv din perspectiva aplicatiilor practice pe laboratoare, la un nivel minim de calitate, el isi va pierde postul. Este pentru prima oara cand legislatia prevede acest lucru.
Daca in mediul urban mai gasim laboratoare, in mediul rural nu gasim laboratoare. Diferentele dintre mediul rural si urban sunt imense, parca ar fi doua tari paralele. Exact in mediul rural lipsesc aceste dotari. In mediul rural deja am contractat 1.415 de contracte cu 1.415 scoli, in cea mai mare parte, intr-o majoritate covarsitoare sunt in mediul rural si deja beneficiaza de finantare, deja vor putea sa faca dotari.
Acolo este punctul in care trebuie intervenit cel mai mult pentru asigurarea echitatii. Pe de alta parte, in mediul urban trebuie sa sustinem performanta si excelenta acolo unde exista, de obicei in colegiile nationale. Noul cadru legal, noile legi ale educatiei prevad acest lucru. Eu am increderea necesara pentru a sustine infrastructura, laboratoare, si alte lucruri, pentru a sustine resursa umana, salarizarea ei, si un cadru legal care sa poata sa faca aceste lucruri.”
This post was last modified on iul. 19, 2022, 7:44 PM 19:44