Ministrul Sanatatii a vorbit in cadrul unei noi declaratii despre masurile care se aplica la inceput de val 6 de infectari generate de catre Coronavirus in Romania, oficialul guvernamental confirmand faptul ca se va folosi aceeasi scenariu precum in valul 5, iar asta pentru ca el a permis mentinerea spitalelor functionale.
Ministrul Sanatatii da de inteles ca masca nu ar urma sa mai redevina obligatorie in Romania decat daca numarul de cazuri noi va creste suficient de mult incat o masura de acest gen sa fie necesara, iar atunci doar Guvernul Romaniei va putea sa o impuna la nivelul intregii tari.
“Masca a revenit in unitatile sanitare, noi avem o baza legala care ii permite fiecarei unitati sanitare, sau conducerii fiecarei unitati sanitare, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, sa utilizeze masca, atat personal, cat si pentru pacienti pentru prevenirea transmiterea nosocomiala a diverselor tipuri de infectii, iar aici includ si infectia cu noul Coronavirus, e un ordin din 2016.
Daca discutam despre masca, in general insa, in spatiile aglomerate si in mijloacele de transport in comun, noi nu putem face decat o recomandare in momentul de fata, dar in mod evident daca va exista o situatie care sa puna in pericol sistemul de sanatate in ceea ce priveste gradul lui de absorbtie al pacientilor, fie cu cazuri COVID, sau alte patologii, sigur ca vom prezenta aceasta situatie, iar Guvernul Romaniei poate ia masurile pe care le considera necesare.
Putem vorbi despre valul 6, deocamdata suntem in cursul verii, pana la toamna mai avem vreo 2 luni, cel putin din punct de vedere calendaristic, deci e clar ca in aceasta perioada trebie sa fim pregatiti sa raspundem provocarilor acestui val 6 generat de tulpini mai transmisibile. Din fericire nu sunt mai patogene, in sensul ca formele de boala pe care le produc sunt in general usoare.
Am ajuns deja in Romania la 25.000 de cazuri pe saptamana. Estimam ca va exista in continuare crestere, probabil pana spre jumatatea lunii august, iar acest lucru trebuie sa mearga in paralel cu un sistem de sanatate pregatit, mai ales in zona sa ambulatorie. Sa preia pacientii cu forme usoare, sau medii, care au nevoie de tratament si evaluare.
Aplicam acelasi scenariu din valul anterior care a permis mentinerea spitalelor functionale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punct de vedere al pacientilor COVID, si pe de alta parte a permis accesul pacientilor cu alte patologii la asistenta medicala. Cam asta ar trebui sa fie filosofie, am redeschis centrele ambulatorii de evaluare si tratament, marim capacitatea de testare.”
This post was last modified on iul. 19, 2022, 8:58 PM 20:58