Ministrul Educatiei le confirma romanilor o decizie extrem de importanta in baza careia milioanele de elevi din toata Romania vor avea posibilitatea de a alege in cadrul scolilor care va fi acea disciplina pentru care vor putea avea evaluate la bacalaureat competentele, si pentru care vor primi inclusiv o certificare in baza evaluarii.
Ministrul Educatiei spune ca aceasta proba la alegerea elevului ii va permite acestuia sa aleaga disciplina la care i se vor evalua competentele, iar scoala va fi obligata sa organizeze acea proba pentru a putea evalua competenele pe care elevul considera ca le are.
“Noul Bacalaureat verifica competente de baza la toate disciplinele. La disciplinele din trunchiul comun, mai exact la romana si la matematica, la fizica, chimie, si la biologie, la geografie si la istorie, la o disciplina din pachetul de socio-umane, adica sociologie, filosofie, logica.
Am vazut foarte mult in opinia publica “hai domle lasati-ne ca in clasa a 12-a copiii se pregatesc in principal la disciplinele pe care le au la bacalaureat”. Pai fratilor, atunci de ce mai merg la scoala daca se pregatesc doar la acele discipline. Merg sa faca act de prezenta ? Mai bine nu. Deci este o modalitate de verificare a competentelor de baza la toate aceste discipline pe care nu eu, ci experti in stiintele educatiei, spun ca trebuie sa verificam competentele.
Diferentierea o fac la proba pe care candidatul si-o poate alege. Vrea sa demonstreze ca este bun programator, vrea sa demonstreze ca e bun in literatura straina, in orice alt domeniu, sa aiba posibilitatea sa o faca. Scoala este obligata sa-i organizeze acea proba in care el sa-si demonstreze competentele la un nivel personalizat, adaptat lui.
Toata lumea alearga dupa acest obiectiv, disciplina mea sa fie in trunchiul comun, disciplina mea sa fie invatata de toti elevii. Daca tot insista sa fie atat de prezenta in pregatirea tuturor elevilor, oare nu e corect sa le evaluam si competentele la un examen, care altul decat bacalaureatul ? Eu insist ca disciplina mea, chimie, sa fie in trunchiul comun, si fac o pledoarie importanta chimiei in dezvoltarea individului.
Pai daca eu insist sa fie in trunchiul comun, nu-i normal sa verific si nivelul competentelor de baza ? Eu spun ca e important ca un elev sa aiba competente in chimie, pai hai sa le si verific. Unde le verific ? La bacalaureat, dar de baza, subliniez, nu avansat.”