Ministrul Sanatatii a emis in cadrul unei declaratii de presa o atentionare extrem de serioasa pentru milioanele de romani din intreaga tara, si ne pune tuturor in vedere faptul ca in toamna e posibil ca pandemia de Coronavirus sa se suprapuna celei de gripa, astfel ca ne cere sa fim vigilenti si sa ne protejam.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea despre faptul ca a fost publicat pentru consultare publica ghidul privind dezvoltarea infrastructurii spitalicesti cu ajutorul fondurilor care sunt puse la dispozitia Romaniei prin intermediul PNRR, iar mai jos puteti vedea ceea ce inseamna acest lucru.
„Nu este exclus (n. red. ca pandemia Coronavirus sa se suprapuna cu sezonul gripal), chiar recomandarile ECDC vin in acest sens, o eventuala administrare a unei doze suplimentare, de obicei a 4-a a vaccinului, care va fi adaptata tulpinii circulante, sa se faca la persoanele varstnice, persoanele cu afectiuni cronice, sa se faca impreuna cu vaccinul gripal.
Vaccinurile se pot face concomitent, iar in felul acesta se incearca rezolvarea a doua probleme de sanatate publica, atat infectia cu noul Coroanvirus, care din fericire nu este atat de grava, dar asa cum spuneam, poate afecta anumite grupuri vulnerabile, cat si infectia gripala.
Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică astăzi, 19.07.2022, “Ghidul beneficiarului și anexele aferente din cadrul Componentei 12 – Sănătate, Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică 2.3. Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți”. În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt prevăzute peste 80.000.000 de Euro pentru investiții destinate secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți și pentru transport pre-spitalicesc neonatal.
Astfel, sunt prevăzute 37.820.000 de Euro pentru proiecte care vizează extinderea capacității infrastructurii spitalicești dedicată îngrijirii pacientului critic neonatal cu minim 124 de paturi adiționale (cazuri critice de Nivel III) – inclusiv infrastructura adiacentă si echipamente aferente, în timp ce, pentru dotarea cu echipamente medicale a secțiilor de terapie intensivă nou-născuți și îmbunătățirea programului de screening pot fi accesate 13.500.000 de Euro.
Fonduri în valoare de 21.600.000 de Euro sunt puse la dispoziție celor interesați pentru proiecte care vizează construirea/amenajarea și dotarea a 8 centre regionale pentru formarea personalului medical. Tot în cadrul acestei componente, vor fi derulate achiziții centralizate de către Ministerul Sănătății în valoare de 7.200.000 de Euro pentru achiziționarea a 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală (Nivel III) care vor fi repartizate pe regiuni.”