Ministrul Sanatatii a vorbit in cadrul unei noi declaratii despre situatia serioasa din Romania din aceasta perioada, si le da romanilor vesti proaste, iar asta pentru ca in urmatoarele saptamani ar urma sa continue sa creasca numarul de cazuri noi de Coronavirus la nivelul intregii tari.
Ministrul Sanatatii spune ca problemele cele mai mari sunt in Bucuresti, asa cum se intampla de obicei, iar asta pentru ca vorbim despre cel mai mare oras din Romania, cu cea mai mare aglomeratie, cele mai mari aeroporturi, astfel ca e de asteptat ca lucrurile sa nu se schimbe.
„Cred ca aceasta tendinda crescatoare va continua circa 3 – 4 saptamani, pana la jumatatea lunii august. Noi am prezentat diverse variante de prognoza generate de Institutul National de Sanatate Publica, si nu este exclus ca in saptamanile urmatoare sa inregistram o medie zilnica de 10.000 de cazuri, insa lucrul acesta nu este neasteptat.
Important este sa fim pregatiti din punct de vedere al acordarii asistentei medicale, atat din punct de vedere ambulatoriu, cat mai ales din punct de vedere ambulatoriu pentru a evita supraaglomerarea spitalelor, si pentru a avea suficient de multe paturi pregatite pentru pacientii care fac eventuale forme mai grave, sau complicatii.
In aceasta saptamana va avea loc o sedinta a ministerului cu Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si cu spitalele din Bucuresti. Bucuresti este cel mai afectate, are o incidenta cumulata de peste 4/1000 de locuitori, ceea ce inseamna de cateva ori mai mult decat media nationala.
Bucuresti a fost totdeauna pe primul loc la numarul de cazuri pentru ca este o aglomeratie urbana mare, circulatia persoanelor e foarte intensa. Aici sunt principalele aeroporturi din tara, si deasemenea principalele conexiuni de transport intern si international. Din fericire aceasta varianta Omicron nu produce la fel de multe cazuri grave precum varianta Delta, iar procentul de spitalizari este relativ mic comparativ cu variantele anterioare.
Noi am dezvoltat foarte mult in valul 5 serviciile medicale ambulatorii, si ma refer aici la centrele de evaluare ambulatoriu. Posibilitatea medicilor de familie de a diagnostica oricand pacientii cu teste, si este un serviciu decontabil. Monitorizarea, plata pentru monitorizarea pacientilor infectati COVID de catre medicii de familie a creat premisa ca spitalele sa nu mai fie supraaglomerate. In acest moment la nivel national avem ocupate circa 10% din totalul paturilor alocate pentru pacietnii COVID. O situatie asemanatoare, chiar un procent mai mic se intalneste si la nivelul sectoriilor ATI.” a declarat medicul.