Ministrul Educatiei a transmis in cadrul unei declaratii noi, un mesaj extrem de serios pentru milioane de elevi din toata Romania, iar asta pentru ca vorbeste despre realitatea trista intalnita in mai toata societatea tarii noastre, analfabetismul functional pentru care se cauta o solutie cu noile legi ale educatiei.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre schimbarile majore care vor fi facute in scolile din toata Romania, spunand ca este vorba despre o reforma profunda facuta pentru sistemul educational din Romania, insa totul se va realiza abia dupa ce legile educatiei vor fi votate si adoptate, deci mai avem de asteptat pentru a le vedea efectele.
“Este o realitate trista (n. red. privind analfabetismul functional in Romania), confirmata de testele Pisa, confirmata de rezultatele la examenele nationale. Cred ca este aceasta situatie o dovada in sine a nevoii de schimbare. Bacalaureatul sustinut la mai multe discipline are urmatorul avantaj: este echitabil, pentru ca acum diploma obtinuta pe 3 cai diferite ofera aceleasi drepturi.
Intr-un examen de bacalaureat cu o proba scrisa la mai multe discipline pe care toti elevii le fac, discipline din trunchiul comun, incepand cu matematica si limba romana, inclusiv gramatica. Limba romana va fi disciplina de la bacalaureat cu cei mai multi itemi alocati, limba romana va include si subiecte de gramatica pentru ca tinerii sa poata sa scrie si sa vorbeasca cat se poate de corect limba romana.
Alaturi de limba roman si matematica, trebuie verificate competente de baza in istorie si geografie, ale Romaniei. Mai apoi pot fi inca 30% subiecte din chimie, fizica, biologie, competente de baza, nu lucruri savante, pentru ca am alergat mult prea mult timp dupa ele. Elevii desigur, multi dintre ei, nici “nu se ating”, e descurajant. Ultimii 10% pot fi discipline din pachetul de discipline socio-umane.
Alegerea va fi la dispozitia fiecarui candidat pentru disciplina pe care o considera cea mai reprezentantiva pentru aspiratiile lui de dezvoltare personala si profesionala. Daca ti-au fost verificate competentele digitale de baza, tu ca si candidat te poti inscrie la o disciplina care sa-ti verifice competentele pentru programare numerica, de exemplu, adica competente digitale avansate.
Scoala e datoare sa-ti organizeze aceasta proba in care tu sa-ti demonstrezi competentele inalte, peste cele de baza, pentru programare numerica. Avem o proba care verifica competentele de multilingvism. Intr-un secol si o lume in care comunicarea este atat de importanta, competente de baza, de nivel B1, sunt necesare.”