Ministrul Agriculturii a facut o serie de anunturi de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece el dezvaluie faptul ca, in primul rand, Romania a reusit sa recolteze graul care a fost produs in anul 2022, si il are deja in depozite pentru a-l folosi la consum, sau la export.
Ministrul Agriculturii vorbeste deasemenea despre situatiile foarte dificile generate de catre seceta care afecteaza extrem de multe regiuni din tara, dar si despre ceea ce s-a intamplat acum 20 de ani, cand din motive diferite, au existat pierderi masive similare inregistrate la productia din Romania.
βIn primul rand, am recoltat graul, il avem in adapost, il avem sub cheie, ne asiguram nevoile de consum, avem si disponibilitati pentru export. Ati vazut ca avem culturi care sunt pastrate intr-o stare de vegetatie normala datorita irigatiilor, datorita conditiilor climatice, pentru ca si in afara sistemelor de irigatii sunt portiuni de culturi unde vegetatia este, zi eu, afectata, dar nu-I oprita viata plantei.
Avem si situatii grele, si foarte grele. Situatiile grele si foarte grele sunt, de regula, in zonele care sunt in afara perimetrului irigabil, in zonele unde solul este nisipos, drenajul da posibilitatea cantitatilor de apa care cad intr-un anumit timp pe areale scurte sa patrunda, sa piarda.
Iata ca la aceasta seceta pedologica de care vorbeam, si de la datele le pun la dispozitie specialistii rezulta ca nu exista nicio palma de pamant in Romania, cu mici exceptii acolo unde sunt solurile mlastinoase, care sa nu fie afectata de seceta pedologica, dat fiind faptul ca regimul proviometric din acest an, si din toamna, si din iarna, a fost un regim aspru.
Am avut in 2002 (n. red. daca au mai fost situatii la fel de grele), eram secretar de stat la minister, atunci in toamna datorita temperaturilor scazute am pierdut 550.000 de hectare de grau, datorita inghetului. In primavara si vara datorita secetei am pierdut 1 milion de hectare. Am pierdut din 2.2 β 2.5 milioane de hectare de grau am pierdut 1.5 milioane de hectare, situatie foarte grea.
A trebuit atunci sa luam samanta prin identificarea din loturile de consum pentru a vedea daca merita purificat, daca merita sa folosesti ca samanta, pentru ca aici este un circuit care trebie continuat, nu intrerupt. A trebuit sa mutam, era guvernul Nastase atunci, din zona de nord vest a tarii, Bihor, Satu Mare, Arad, Timisoara, care erau zone neatacate, samanta in Tulcea, Constanta, in Baragan.β
This post was last modified on iul. 31, 2022, 6:53 PM 18:53