Ministrul Educatiei a dezvaluit in mod oficial o serie de foarte importante masuri care au fost agreate de catre autoritati in urma unor discutii foarte constructive care au avut loc, si se vorbeste despre 30 de propuneri formulate de catre ASE pentru proiectul legii Invatamantului Superior din Romania.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce fel de masuri sunt luate pentru modificarea acestui pachet legislativ extrem de important pentru Romania, ele urmand a fi trecute prin procesul normal de adoptare a legilor in tara noastra, deci va dura pana cand vor fi adoptate si promulgate de catre presedinte.
“Ministerul Educației a agreat 30 de propuneri formulate de către Academia de Studii Economice privind îmbunătățirea conținutului proiectului Legii Învățământului Superior! Proiectul Legii învățământului superior se află într-un proces dinamic de dezbatere publică și analizăm zilnic propuneri formulate de cei interesați cu adevărat de reforma învățământului din România, în acord cu principiile și valorile din Raportul ,,România Educată”!
Pe lângă propunerile deja agreate astăzi cu reprezentanții Consorțiului Universitaria, apreciez ca fiind constructive propunerile transmise de către Academia de Studii Economice. Cele 30 de propuneri primite și acceptate vor aduce un plus de calitate și claritate conținutului normativ al Legii Învățământului Superior.
Propunerile de îmbunătățire formulate de către Academia de Studii Economice vizează urmatoarele aspecte principale: Clarificarea atribuțiilor și responsabilităților senatelor universitare, consiliilor de administrație, decanilor și directorilor de departament, precum şi clarificarea unor sintagme din continutul normativ al proiectului Legii învățământului superior.
CSUD și școlile doctorale pot stabili prin regulamente proprii standarde superioare celor stabilite de către CNSTGU; sumele necheltuite să poată să fie utilizate într-o plajă bugetară mai largă în interesul comunităților academice; consolidarea unor dispoziții din proiectul Legii care privesc legătura universităților cu piața muncii.
Precizarea conform căreia cuantumul de 300 de lei/lună/student alocat pentru constituirea fondului de burse este un cuantum minim; susţinerea transparentizării proceselor din universitățile românești; Subliniem faptul că numai printr-o implicare activă și constructivă, indiferent de rolul pe care-l avem și de poziția deținută, noi, toți cei interesați de soarta educației, a copiilor noștri și a viitorului nostru ca societate, trebuie să susținem #România Educată. Acest proiect este mult prea important pentru România pentru a fi lăsat să fie confiscat de grupuri de interese care promovează teme false și care nu au legătură cu interesul legitim al studenților și universităților românești.”