Ministrul Sanatatii a vorbit in mod oficial despre una dintre cele mai controversate decizii pe care romanii cred ca o vor vedea de la autoritatile din Romania in perioada imediat urmatoare, mai exact cea in baza careia ar urma sa fie reimpuse mastile de protectie din cauza cresterii infectarilor generate de Coronavirus.
Ministrul Sanatatii spune ca nu se va ajunge prea curand la impunerea utilizarii obligatorii a mastilor de protectie in spatii inchise, autoritatile insistand doar pe recomandari si pe convingerea oamenilor sa poarte mastile in mod corect, deci ramane de vazut cat de dur va lovi valul 7 Romania in aceste conditii.
“Evoluția ați văzut că a fost crescătoare timp de patru-cinci săptămâni. În cinci săptămâni a crescut numărul de cazuri. Deja înregistrăm o tendință de stabilizare, sper ca această tendință să se confirme și în zilele următoare, pentru că în zilele de marți și miercuri am avut ceva mai puține cazuri decât în zilele de marți și miercuri de săptămâna trecută.
Vedem bilanțul la sfârșitul săptămânii. Nu recomandăm decât utilizarea în continuare a măștii în spațiile închise, așa cum facem și aici, împreună cu dumneavoastră, în mijloacele de transport în comun și, bineînțeles, măsurile de igienă individuală sau o evitare a aglomerației, atunci când acest lucru este posibil. Sunt măsuri de bun simț și nu putem discuta despre restricții.
Este o întrebare care revine, era să spun zilnic, dar măcar săptămânal. Ministerul Sănătății nu are această abilitate, nu ne găsim într-o situație prin care să putem impune acest lucru, dar mai ales având în vedere că este un sezon foarte cald în acest an, cred că conformarea voluntară este mai importantă decât obligativitatea.
În cazul utilizării măștii este foarte, foarte important să folosești masca corect, să impui folosirea măștii și să o folosești incorect este o măsură care nu are, din păcate, impact asupra sănătății publice și, din cauza asta, conștientizarea și responsabilizarea fiecăruia dintre noi cred că e mai importantă decât introducerea obligativității.
Pe de-o parte, vom dota 3.000 de cabinete de medicină de familie prin PNRR și se vor construi 30 de ambulatorii de specialitate noi la nivelul întregii țări, alături de alte elemente importante de infrastructură pe care le-am menționat cu altă ocazie, respectiv cele 25 de obiective de investiții în asistența medicală spitalicească care trebuie selectate în perioada următoare, după aprobarea unei hotărâri de guvern care stabilește criteriile de eligibilitate din lista inițială de 49.”
This post was last modified on aug. 3, 2022, 7:31 PM 19:31