Ministrul Sanatatii le-a transmis milioanelor de romani din toat atara o serie de vesti foarte bune despre care ar trebui sa stie in momentul de fata, iar asta deoarece el a confirmat in mod oficial faptul ca in valul 6 de infectari spitalizarile raman reduse.
Ministrul Sanatatii le recomanda in continuare romanilor sa fie extrem de vigilenti in ceea ce priveste infectarea, deoarece oricine poate face o forma grava a bolii, in functie de celelalte boli pe care le are, asa ca e necesara protectia.
“Niciodata nu stim prea multe despre un agent patogen, in special unul care a fost descoperit cu 2 – 3 ani in urma, si care are inca multe necunoscute, in sensul ca e forate vabiabil si se transmite tot mai usor. Formele de boala insa, iar asta e o evidenta, sunt mai putin grave, iar daca va uitati la numarul de cazuri, pe de o parte, si la situatia din spitale pe alta parte.
Nu avem un numar ingrijorator de mare de pacienti internati. In ultima zi chiar am avut o scadere a numarului de pacienti, inclusiv in sectiile pediatrice, o scadere procentuala semnificativa, deci avem undeva in jur de 17% dintre paturile alocate ocupate, si in jur de 15% dintre paturile de terapie intensiva, iar evidenta demonstreaza ca nu e vorba despre imbolnaviri atat de grave.
Asta nu inseamna, totusi, ca nu sunt persoane care sunt la risc, asa cum discutam la inceputul emisiunii, si din pacate se inregistreaza decese. Estimarea noastra este ca, din pacate, aceasta crestere a numarului de decese va continua circa 3 – 4 saptamani, pentru ca exista un decalaj intre cresterea numarului de cazuri, si cresterea numarului de decese.
Noi acum suntem martorii, daca vreti, cresterii numarului de cazuri din urma cu 3 saptamani. Exista acest decalaj, pentru ca o persoana testata pozitiv care are o evolutie nefavorabila, aceasta evolutie are o durata de circa 3 saptamani, si din cauza asta decesele s-au inmultit, dar in niciun caz nu sunt decese comparabile cu situatia din valul 4 al pandemiei, cand peste 25.000 de oameni au decedat in Romania.
Au fost studii care arata protectia fata de imbolnavire care au 3 doze de vaccin, si au trecut prin boala, de exemplu, cu tulpina alfa, delta, sau omicron, iar gradul de protectie este foarte diferit. Se pare ca tipul de infectie avut iti ofera, sau nu, un anumit grad de protectie mai mare, sau mai mic in fata reinfectiei.” a declarat Alexandru Rafila.