Ministrul Sanatatii explica una dintre cele mai importante masuri care este luata in momentul de fata in toara noastra, modernizarea cabinetelor de medicina de familie cu fonduri PNRR, ceva ce ar trebui sa aduca servicii medicale la standarde europene pentru milioane de romani din toata tara.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre o prima runda de investitii de 180 de milioane de euro care vor fi facilitate cu banii din PNRR, si explica ce fel de cabinete de medicina de familie vor putea profita de tot, daca medicii vor dori sa ceara banii pe care autoritatile ii pun la dispozitie acum.
“3.000 de cabinete, sau asocieri de cabinete de asistenta de medicina primara vor fi renovate, modernizate, si dotate cu echipamente. Bugetul total al acestui proiect este de circa 180 de milioane de euro. Exista, conform prevederilor din PNRR, doua liste, o lista preselectata, 135 de milioane de euro, si 45 de milioane de euro pentru alte 750 de cabinete de medicina de familie care se inscriu pe o platforma pe care o au la dispozitie.
Ele vor fi alese dintr-un total, poate mai mare, pe baza indeplinirii criteriilor minimale de eligibilitate. Fiecare cabinet poate primi pana la 60.000 de euro, cu doua componente, una de echipamente, si una de reabilitare – renovare. Prima valoare de 45.000 de euro, cea de-a doua, de renovare, de maxim 15.000 de euro, decontabili direct celor care aplica pentru renovare.
Echipamentele eligibile sunt cele IT, sau programe informatice, mobilier, instrumentar medical, sisteme de dezinfectie, analizoare rapide de biochimie – hematologie, electrocardiograf digital, ecograf portabil, spirometru digital, holter pentru monitorizarea tensiunii arteriale, monitor pentru functiile vitale, concentrator de oxigen, si defibrilator automat.
Evident ca dotarea cabinetelor de medicina de familie cu aceste echipamente este esentiala pentru transformarea lor, si a medicilor, in furnizori de servicii medicale de complexitate mai mare de care oamenii au nevoie, in sistem ambulatoriu. Vom dubla acest effort si prin politica de dezvoltare a ambulatoriilor de specialitate.
Finantarea va fi acordata cu prioritate cabinetelor medicale din zone defavorizate din mediul rural, si zonele din orasele mici. In ceea ce priveste elaborarea listei preselectate, au fost utilizate datele luate de la CNAS, respectiv lista medicilor de familie. S-a tinut cont de dispersia populatiei in zona in care se desfasoara activitatea medicala, distanta rutiera fata de unitatea medicala care are UPU, si un anumit scor legat de sporul din contract pentru aceste cabinete medicina de familie.”
This post was last modified on aug. 5, 2022, 11:11 AM 11:11