Virgil Popescu a anuntat in mod oficial aprobarea unei ordonante pentru un proiect de lege care are in vedere titeiul pentru milioane de romani din intreaga tara, scopul sau fiind acum de a pune in concordanta legislatia din Romania cu o directiva europeana care a fost adoptata in anul 2018.
Virgil Popescu vorbeste deasemenea si despre rezervele de gaze naturale ale Romaniei, care indeplinesc cerintele Comisiei Europene, din acest punct de vedere, in momentul de fata, iar pana in toamna acestui an ar trebui sa ramana fix la fel lucrurile in ceea ce priveste stocurile de gaze.
“Astăzi, în ședința de guvern am aprobat proiectul de lege cu privire la transpunerea Directivei 2018/1581 a Comisiei Europene, o directivă care va modifica Legea 85/2018 a rezervelor obligatorii de țiței ale României. Practic, transpunem directiva europeană, am solicitat procedură de urgență Parlamentului pentru a putea a fi aprobată cât mai repede, România fiind într-o procedură inițială de punere în întârziere.
Practic, directiva modifică metoda de calcul a obligațiilor de stocare, fiecare stat membru având o obligație de stocare a rezervelor energetice, a rezervelor de țiței. Practic, se stabilește o uniformitate la nivelul Uniunii Europene, în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic.
Se mențin în mod continuu, o perioadă de 12 luni calendaristice, până la data de 30 iunie a anului următor, o operativitate în stabilirea și verificarea lunară a numărului de zile de îndeplinire a obligației de stocare și dispunerea de măsuri operative pentru completarea nivelului minim de stocuri, dacă este cazul, precum și majorarea la 1.000 de tone a pragului de la care se introduce obligația constituirii și menținerii stocului.
Este o lege obligatorie, care intră în preocuparea continuă a guvernului, cu privire la asigurarea stocurilor de țiței și produse petroliere a României și a obligației sale, ca stat membru în Uniunea Europeană. În 26 iulie s-a aprobat în consiliul de miniștrii al energiei acest nou regulament european, care începând cu 1 august dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o posibilă reducere cu 15%.
De la voluntar la obligatoriu se va trece în condițiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivel european dacă trei state membre solicită acest lucru Comisiei Europene. Deci nu vorbim de o reducere cu 15%. Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%.”