Ministrul Sanatatii le-a transmis romanilor, printr-o serie de anunturi de ultim moment, masurile importante care au fost luate pentru milioane de oameni din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbim, in primul rand, despre un grup tehnic care va elabora planul de actiun epentru reformarea asistentei medicale primare din Romania, si detalii aveti mai jos.
Ministrul Sanatatii a oferit deasemenea mai jos informatii suplimentare cu privire la distributia pastilelor de iodura de potasiu in Romania, iar asta pentru ca multa lume a inceput sa se sperie dupa anunturile privind preluarea lor cu rapiditatea din farmacii, insa mai jos aveti explicatii mai clare privind procesul.
“Astăzi a avut loc prima ședință a grupului tehnic de lucru pentru elaborarea planului de măsuri necesare reformării asistenței medicale primare. Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală primară, atât preventive cât și curative, creșterea accesului populației la acest tip de servicii, reducerea birocrației și o politică pe termen mediu privind dezvoltarea resurselor umane în asistența medicală primară reprezintă condiția esențială pentru asigurarea accesului universal la servicii de sănătate.
Prima ședință a fost condusă de ministru, prof. univ. dr. Alexandru Rafila iar grupul tehnic este coordonat de doamna secretar de stat conf. dr. Adriana Pistol și include alături de reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanți ai Societății Naționale de Medicină de Familie, ai comisiei consultative de medicină de familie a ministerului, reprezentanți ai organizațiilor pacienților cu boli cronice sau cu activitate relevantă în activitățile de prevenție.
Grupul de lucru se va întruni săptămânal pentru a analiza documentele realizate pentru fiecare din obiectivele menționate și va apela în funcție de necesități și la alte organizații sau persoane cu expertiză în domeniu.
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelorÎncă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora.
Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului.”