X

Autostrazile din Romania au Constructia Monitorizata cu Drone, conform Ministrului Grindeanu

Autostrazile din Romania vor avea lucrarile de constructie monitorizate din aer folosind drone, conform unui anunt publicat de catre ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, el publicand si primele imagini de la misiunile de supraveghere care au fost deja derulate de catre autoritati.

Sorin Grindeanu a promis ca nu doar autostrazile vor avea lucrarile de constructie monitorizate, ci inclusiv drumurile expres, sau alte investitii rutiere, scopul fiind de a se vedea cum se mobilizeaza constructorii care au castigat licitatiile pentru construirea drumurilor, dar si care este stadiul lucrarilor.

“A început monitorizarea aeriană a șantierelor, obiectiv pe care mi l-am asumat încă de la preluarea mandatului! În perioada 11-15 iulie mai multe aeronave au survolat și au cules date din următoarele șantiere în lucru: Centura București (DNCB), Autostrada de Centură București (A0), Centura Giurgiu, Drumul expres Craiova-Pitești, Autostrada Sibiu-Pitești, secțiunea 5.

Toate datele captate au fost procesate în laborator pentru a realiza ortofotoplanuri, modele digitale de suprafață și modele tridimensionale. În baza acestor misiuni de zbor se realizează inclusiv o radiografie a mobilizării din cadrul șantierelor! Aceste zboruri de supraveghere a șantierelor se vor desfășura periodic, în toate zonele.

De exemplu, în data de 15.07.2022, la momentul zborului, pe șantierul Drumului Expres Craiova- Pitești au fost identificate următoarele: 226 muncitori, 164 autobasculante, 22 betoniere, 24 macarale, 3 nacele, 88 buldo-excavatoare, 38 compactoare, 3 utilaje de forare, 3 utilaje de asfaltare. Zborurile de supraveghere au fost efectuate în baza unui protocolul încheiat între Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aero-Spațială (INCAS) și Ministerul Transporturilor.

A fost finalizată reevaluarea ofertelor și desemnat câștigătorul pentru proiectarea și construcția secțiunii Chețani-Câmpia Turzii din Autostrada Brașov- Târgu Mureș – Cluj- Oradea. Asocierea de constructori austrieci și germani, care a câștigat licitația cu suma de 420,34 milioane de lei (făra TVA), are la dispoziție 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor, după semnarea contractului.

Contractul pentru acest tronson de autostradă (cu o lungime de 15,70 km) este finanțat din fonduri europene nerambursabile.”

This post was last modified on aug. 8, 2022, 11:42 PM 23:42

Disqus Comments Loading...