Alexandru Rafila vorbeste despre una dintre cele mai mari probleme cu care se va confrunta Romania in urmatoarele luni de zile, si care preocupa autoritatile, el spunand ca in ciuda posibilitatii de a fi necesare economii in lunile urmatoare, spitalele nu vor face acest lucru pe seama pacientilor.
Alexandru Rafila afirma ca in spitale nu se vor reduce temperaturile pentru a se reduce consumul de energie, si ca ministerul sau incearca sa gaseasca solutii pentru a reduce cheltuielile, dar este dificil intr-o situatie pandemica, aducand in discutie si vaccinurile impotriva Coronavirus care costa sute de milioane de euro.
“Campania de vaccinare va reincepe, ea exista in permanenta. Noi ne pregatim insa pentru aceasta repornire a campaniei a campaniei de vaccinare, inclusiv din punct de vedere administrativ, juridic, pentru ca vrem sa deschidem centre de vaccinare inclusiv in principalele unitati sanitare, spitale, in toata tara, si sa gasim o solutie de comunicare cu medicii de familie pentru a-I incuraja sa participe la efort.
Atat cat putem, facem economie. Noi economie la energie trebuie sa facem in constructiile de spitale noi pentru ca ele trebuie sa fie autonome din punct de vedere energetic, sa consume foarte putina energie, adica sa-si produca energia consumata si sa disponibilizeze o parte din ceea ce produc. Nu poti sa faci altceva, ce sa facem ? Oricum in spitalele din Romania aer conditionat nu prea este.
Pentru un pacient e important sa aiba un comfort termic normal. Nu cred ca putem vorbi despre reducerea temperaturii in spitale in saloanele cu pacienti. Eu asa ceva, personal, nu cred ca este o abordare inteleapta, nu face decat sa agraveze anumte afectiuni, si nu cred ca este cineva care se gandeste la genul acesta de economii.
Sigur, sa utilizezi corpuri de iluminat economice, sa ai grija ca toate instalatiile sa functioneze, ca usile sa se inchida, sa fie etanse, sau sa reabilitezi termic anumite cladiri este normal, si fieca proprietar al unui spital poate sa faca acest lucru. Noi am incercat sa vedem daca exista disponibilitati de a reduce cheltuielile, am facut o astfel de analiza.
Am discutat si cu ministrul de Finante, iar in timp ce faceam analiza respectiva ne-a venit o nota de plata de cateva sute de milioane de euro pentru vaccinurile contractate in anul 2021 pentru anii 2022 si 2023. Sunt chestiuni obiective, si aici este o raspundere a Romaniei, trebuie sa-si plateasca datoriile. Nu cred ca poti sa reduci bugetul la sanatate intr-o perioada pandemica.”
This post was last modified on aug. 9, 2022, 10:15 AM 10:15