Ministrul Agriculturii a anuntat o serie de masuri foarte importante pentru milioane de romani din intreaga tara in momentul de fata, hotararea aplicarii lor fiind anuntata in mod public deja, iar ele se refera la lucrari de pregatire a terenurilor pentru insamantari de rapita in terenurile pe care este optima recolta.
Ministrul Agriculturii vorbeste mai jos despre aceasta masura, dar si despre avansul de 70% pe care fermierii il primesc pentru subventia de la Uniunea Europeana, acesti bani urmand a fi acordati incepand cu luna octombrie de catre autoritatile din Romania pentru oamenii care sunt dornici sa-i primeasca.
“Am urmărit să pregătim anul agricol 2022-2023, deja am început la lucrări, la pregătire de terenuri în câmp și chiar la executarea unor lucrări, însămânțări – mă refer aici la rapiță pentru că este timpul și este perioada optimă. Aici nu te joci cu timpii de execuție a lucrărilor în câmp, iar fermierii știu acest lucru.
Motiv pentru care a fost o serie întreagă de pași pe care noi i-am făcut, inclusiv solicitări la Comisia Europeană care a avut răspunsuri pozitive și rapide. Ca aceea în care am solicitat, din cauza situației grele, să putem da subvenția în România în cele două tranșe, dar nu în mod egal.
Subvenția în țară se dă și banii de la Uniunea Europeană vin ca avans și lichidare. Vine cu 50% în toamnă și cu 50% în primăvară, când trecem în anul calendaristic următor, dar în același an agricol. Prin solicitarea noastră și aprobarea dată de comisar, România are această libertate de a folosi și să i se acorde de la Uniunea Europeană 70% în avans din subvenție, în așa fel încât executarea lucrărilor să fie.
Și am pus patru mecanisme în mișcare. Un mecanism care înseamnă Programul De trei ori adeverința de la APIA, în așa fel încât fermierul să poată să se ducă la bancă și să ia în contul adeverinței pe care o are în fiecare an, știind care este valoarea subvenției pe care trebuie să o primească de la Uniunea Europeană.
Pe baza acestei adeverințe poate să ia de trei ori valoarea ei ca și credit care este suportat și este susținut ca și garanție de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Și pentru zootehnie e același lucru și foarte important și aștept răspunsul. Sper să fie pozitiv. Reducerea perioadei de retenție la zootehnie.”
This post was last modified on aug. 11, 2022, 9:06 AM 09:06